ERDVE – Vaitojimas

Litouwen is een land waar men serene rust vindt. Ruim negentig procent van het oppervlak is bedekt met bossen en er zijn zo’n tienduizend meren te bekennen. Een uitstekende omgeving om eens een ontspannende natuurwandeling of fietstocht in te maken, alwaar men het (baard)haar vrij in de wind laat wapperen. Litouwen is ook een land waar liefhebbers van een potje brute takkenherrie sinds 2016 aan hun trekken kunnen komen. ERDVE werd in dat jaar namelijk opgericht en diens debuutplaat Vaitojimas, wat zoiets betekent als “brabbelend gekreun”, wordt nu op onze nietsvermoedende wereld losgelaten.

De band omschrijft dit album zelf als “een concept dat draait om een emotionele leegte die gevuld wordt zonder enige morele barrières om het ontaarde in ons te bevredigen, variërend van het normale tot aan het geesteszieke”. God (of het Vliegend Spaghettimonster) mag weten wat dat betekent, maar dit kwartet klinkt alsof ze vanuit de diepste, kolkende teerput aan land zijn getrokken om hun gitzwarte boodschap uit te spuwen over onze tere zieltjes. Er is namelijk geen straaltje zonlicht te bekennen in deze zes nummers die zich het beste laten omschrijven als een experimentele kruising tussen hardcore, sludge- en black metal. De alles bedelvende lawine van krachtige riffs, dissonante akkoorden en helse screams ontneemt stukje bij beetje de zin om te leven en vervangt deze met een uitzichtloze leegte die reikt tot het einde der tijden. Kortom: heerlijke sludge.

Ondanks deze lof zijn er ook er ook enkele experimenten op deze schijf te bekennen die niet helemaal slagen. Een goed voorbeeld hiervan is Apverktis, wiens cleane gitaarintro bijna drie minuten op hetzelfde akkoord blijft leunen zonder enige vorm van progressie. Gelukkig wordt het nummer nog enigszins gered door de helse hardcore punkpassage die volgt na dit gitaargeneuzel, welke overigens verdacht veel doet denken aan het helaas ter ziele gegane Trap Them. Hier en daar zijn er nog enkele van dit soort weinig geïnspireerde passages te bekennen die lichtelijk de vaart uit dit album halen. Uiteindelijk zijn dit echter slechts kleine oneffenheden in een verder keurig debuut.

De potentie van dit vierkoppige Litouwse gedrocht is bijzonder groot. Het is dan ook niet gek dat deze band nog geen twee jaar na oprichting al wordt binnengehaald door het relatief grote Seasons Of Mist. Mijn verwachtingen voor een volgend album zijn dan ook bijzonder hoog gespannen. Echter is er tot die tijd genoeg zuurs te vinden op Vaitojimas om het plezier uit het leven te verdrijven.

ERDVE - Vaitojimas coverScore:

80/100

Label:

Seasons Of Mist, 2018

Tracklisting:

  1. Vaitojimas
  2. Išnara
  3. Prievarta
  4. Apverktis
  5. Pilnatvė
  6. Atraja

Line-up:

  • Vaidotas Darulis – Gitaar, strot
  • Kristijonas Nenartavičius – Gitaar, soundscapes
  • Karolis Urbanavičius – Basgitaar
  • Valdas Voveraitis – Drums

Links: