ERDVE – Savigaila

Rechtstreeks uit de hoofdstad van Litouwen, Vilnius, komt de band ERDVE met een noodgang op ons af. Na het succesvolle Vaitojimas (2018), uitgebracht door Season of Mist, is de band nu toe aan de opvolger. Collega Niels liet zich over het debuutalbum lovend uit, onder andere met de woorden ‘heerlijke sludge, helse screams, krachtige riffs en dissonante akkoorden’. Dat belooft wat.

Savigaila klinkt als een razende voortdenderende trein met betonmolens die als wagons fungeren. Vanaf minuut één is het nietsontziende compromisloze sludge doordrenkt met over-de-top grindmanifestaties. De productie ademt niet, maar verstikt op een zodanige wijze dat je ervan gaat klappertanden. Angstig en bevend luister je dit het best met hoofdtelefoon om zo het volledige geluidsspectrum te absorberen. De teksten die schijnbaar handelen over zelfmedelijden (Savigaila is daarvoor het Litouwse woord), worden door zanger Vaidotas Darulis intens uitgebraakt, geschreeuwd, gegorgeld, alsof hij voor de opnamesessie 24 uur in een koude cel is gemolesteerd.

En dat is lang niet alles, de Litouwers wagen zich af en toe aan het experiment door een nummer wat ongebruikelijk te openen, middels voortpingelende akkoorden en desolate drumaanslagen. Zo opent het nummer Pragulos als een transcendente cadans die totaal uit de toon valt in vergelijking met het oergeweld. Voor dat ik goed en wel probeer te begrijpen wat ERDVE hiermee wil bewerkstelligen, komt er een abrupt einde aan mijn gedachtestroom als het titelnummer met een luide brul en heliumscream zijn intrede doet. Niets geen bloemtjes en bijtjes: lijden zal je gedurende deze luistersessie. En ja hoor, ze zitten weer op het juiste vermorzelende spoor. Er is op de helft van het nummer even ruimte voor wat getokkel om er daarna weer bikkelhard op los te raggen. 

Dit is echt typisch zo’n album waarbij tijdens het luisteren de bakkes open valt van verbazing. Verbazing, omdat je niet kunt geloven wat er zich in je gehoorgangen en hersenpan afspeelt, het is gewoon teveel om ineens te verwerken. Ik hoor complete wanhoop en chaos, maar wel zodanig dat het mij enorm beklijft. Ondanks de wat aparte keuze met het nummer Pragulos, is deze schijf er één waar de heren erg trots op mogen zijn. Dit is zomaar een serieuze kanshebber voor de jaarlijstjes, minimaal in de top 20 durf ik te wedden.

Score:

90/100

Label:

Season of Mist, 2021

Tracklisting:

1. Lavondėmės
2. Smala
3. Votis
4. Betonas
5. Pleura
6. Bendrystė
7. Sugretinimas
8. Pragulos
9. Savigaila
10. Skilimas
11. Takoskyra

Line-up:

  • Vaidotas Darulis – Gitaar, zang
  • Valdas Voveraitis – Drums
  • Karolis Urbanavičius – Bas, piano

Links: