Epitimia – Thread

Een onbekende band uit de zware lijst kiezen vind ik leuk en uitdagend omdat je weleens aangenaam verrast kunt worden. Daarentegen kan het ook slecht uitpakken en kies je terloops een slechte plaat, maar weliswaar altijd iets uit de undergroundscene. En ondanks dat ik met de meeste grotere namen uit de metalwereld prima uit de voeten kan, ligt mijn hart toch wel degelijk bij de undergroundscene. Zo kom ik nu in aanraking met het album Thread van het voor mij onbekende Russische Epitimia. De band staat geclassificeerd als atmosferische black. Is het top, of is het een flop? In onderstaande beschrijving kunt u lezen of deze undergroundervaring mij is bevallen.

Laat ik voorop stellen dat het album Thread mij aangrijpt. Er is een uitstekende en delicate balans gevonden tussen momenten van agressie en bezinning. Het eerste nummer met de toepasselijke titel Introduction zet de luisteraar even op het verkeerde been. Het vangt aan met volgens blackmetalmaatstaven veel te mooi gebracht akoestisch gitaarspel. Na vier minuten en acht seconden eindigt het openingsnummer om met Downfall direct een harde noot te kraken. De absolute schoonheid van het intro maakt direct plaats voor een partij kwaadaardige black metal. Downfall klokt af op elf minuten en eenendertig seconden en is voor mij meteen het beste wat Thread te bieden heeft. Naast het eerder genoemde atmosferische karakter is er afwisseling in de vorm van enkele post-metalpassages.


Ondanks dat alle teksten in de Russische taal gebracht worden, stoort mij dit niet echt. Ik ben en blijf een echte thematiek- en tekstliefhebber. Maar soms is de muziek genoeg en bij het beluisteren van Thread kun je zelf ook wel horen en voelen dat het hier niet om de bloemetjes en de bijtjes gaat. En dan met name op de momenten dat de gemeen klinkende blackmetalscream de hoogte in gaat, bijna tegen het Burzum-esque aan. Deze shrieks klinken als noodkreten alsof ze er met dichtgeknepen keel uitgeperst worden, terwijl er onder die omstandigheden niets aan volume verloren gaat. Kenners weten genoeg. Overigens komt er ook op enkele momenten, bijvoorbeeld tijdens het nummer Infirmity, kortstondig een cleane zangstem naar voren. Deze staat in mooi contrast met de eerder genoemde blackmetalscream.

Verder ben ik erg gecharmeerd van het feit dat de vijf nummers elkaar naadloos opvolgen. Overgangen zijn er wel degelijk in de vorm van desolaat akoestisch gitaarspel. Tijdens het beluisteren blijf je graag van de pauze knop af en laat je je meeslepen in de totaalervaring die Thread te bieden heeft. Voor mij persoonlijk had het drumgeluid iets prominenter in de mix mogen staan. Maar dat is een beetje muggenziften, want Epitimia brengt met Thread vooral een mooi uitgebalanceerd blackmetalalbum dat prima staande blijft in de undergroundscene.

Score:

80/100

Label:

Naturmacht Productions, 2019

Tracklisting:

  1. Introduction
  2. Downfall
  3. Infirmity
  4. Vale Of Tears
  5. The Tree

Line-up:

  • A. – Gitaren, Bas
  • K. – Zang
  • M. – Drums, Zang
  • I. – Gitaren, Zang

Links: