Epitimia – Allusion

We zitten in Rusland, Sint-Petersburg, bij het trio Epitimia. Allusion is de opvolger van het in 2019 verschenen Thread. Deze plaat, als ik naar de tracklisting kijk, zit blijkbaar volgepropt met allerlei tips. Whoe, interessant! Ben benieuwd waar we naar op zoek moeten gaan. Wat vaststaat is dat het geen eenvoudige zoektocht of wandeling gaat worden. Onze reis zal evenmin van korte duur zijn. We gaan onze tijd goed kunnen gebruiken.

Het valt op dat al de titels netjes in het Engels neergepend staan, doch de uitvoering klinkt toch behoorlijk anderstalig. Vermoedelijk is het de Russische moedertaal. Altijd een pluspunt voor de sfeer en de inkleuring van het geheel. Misschien dat het Engelse label Onism Productions er ook wat van gezegd heeft, je weet nooit.


Waar te beginnen? Als je een zoektocht start, is het het handigst te starten bij de eerste tip, meestal verstopt aan het beginpunt van een avontuurlijke wandeling. Animist laat direct horen dat de ondergrond waarop gewandeld wordt een rauwe blackmetalkorrel heeft. Het typisch repetitieve karakter van Noorse bands wordt hiervoor gebruikt. Ook in de vocalen, tip twee, hoor je dat terugkomen. Ze zijn eerder high-pitched, sterk. Niet gemakkelijk om te doen. Tip drie brengt ons langs een bosrand. Mistig, vochtig is het ochtendgloren en ergens tussen de natte varens, die als typische bodembedekker onder de bomen hun grond gevonden hebben, zit de heerlijkheid van eenvoudige melodische riffs verstopt. De scherpte van het gitaargeluid, tip vier, doet me wat denken aan roestige prikkeldraad vastgepind op door vocht aangetaste paaltjes die een zompig weiland afgrenzen. Ergens in de verte hoor je ook epische cleane samenzang.

Moet ik je alle tips verklappen? Nee toch, doe ik trouwens nooit. Wel nog te vertellen: tip zes is de beste. Ik kan je ook wel zeggen waar je uitkomt. Wat het eindpunt van de wandeling is. Waar dan? Waar hebben de tips ons gebracht? Heel eenvoudig, bij dit eindpunt: erg sterke plaat!

Wil je meer ontdekken, wil je zelf op zoektocht, wil je zelf deze wandeling maken, dan mag dat. Doe je winterjas om, muts op, sjaal aan en meteen ook maar de handschoenen goedtrekken. Dan ben je klaar om het gure, koude, Russische weer te trotseren. Het wordt een meer dan boeiende reis. Blijf attent en let goed op zodat je de volgende keer, als je terugkomt, precies weet waarlangs je moet wandelen.

Score:

80/100

Label:

Onism Productions , 2020

Tracklisting:

  1. Clue I: Animist
  2. Clue II: Melencolia I
  3. Clue III: Waiting For The Doom
  4. Clue IV: I Aspire Like A Bird
  5. Clue V: Altered State Of Consciousness
  6. Clue VI: Schizophrenia
  7. Clue VII: Post Scriptum

Line-up:

  • K – Zang
  • A. – Gitaar, bas
  • M. – Drum

Links: