Endezzma – The Arcane Abyss

De geschiedenis van Endezzma is een roerige waarin een naamsverandering, uitgestelde releases en als absolute dieptepunt het overlijden van gitarist Trondr Nefas zitten. Het debuut uit 2012  (Erotik Nekrosis) verscheen vlak na het overlijden van Nefas en was al een cd om rekening mee te houden. En nu verschijnt, relatief snel gezien de voorgeschiedenis, de tweede volledige cd.

En om maar met de deur in huis te vallen: het verschil tussen beide cd’s is enorm. Zelden liet een band tussen twee cd’s in een dergelijk goede vooruitgang zien. Nadat we door Shax in het intro welkom worden geheten in de donkere afgrond, volgt in Malferno het eerste hoogtepunt. Daarna volgen enkele snelle nummers die lekker opgefokt en oprecht evil klinken. Soms ook wordt het tempo omlaag geschroefd waardoor een beklemmende sfeer wordt neergezet. Endezzma verstaat als geen ander deze kunst. Dit kunstje wordt bijvoorbeeld goed uitgevoerd in Sick Kulta Lucifer, sowieso een hoogtepunt van deze cd vanwege het catchy refrein.

Waren de voorgaande nummers al niet misselijk, het afsluitend A Grave So Deep is een knaller van jewelste. Zelden klonk een black metalnummer zo melodieus en goed in het gehoor zonder aan kracht in te boeten of poppy over te komen.Voor alle blackies: neem kennis van  The Arcane Abyss of donder op uit de scene!

Score: 92/100

Label:

Pulverised Records, 2017

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Malferno
 3. The Arcane Abyss
 4. Gates Of Mephisto
 5. Morbus Divina
 6. Sick Kulta Lucifer
 7. Serpent Earth
 8. Esoterisk Mystagon
 9. A Grave So Deep

Line-up:

 • Morten Shax – Vocalen
 • Malphas – Gitaar, achtergrondvocalen
 • Nihil – Gitaar
 • Aske – Basgitaar
 • Skriu – Drums

Links: