Empyreal Sorrow – PRÆY

Deze Duitsers spelen melodische death metal in de straat van oude Goden Edge Of Sanity of At The Gates, zo beschrijft toch het promo-bedrijf achter dit Empyreal Sorrow. Nu, dat is allemaal te hoog gegrepen hoor. Met wat moeite hoor je deze Goden terug, ik zie deze nog jonge band meer als een kleinere broer van Illdisposed. De reden hiertoe is dat de songstructuren maar vooral de groove, de interactie grunt, scream en clean maar ook het soleerwerk op dit debuutalbum een verwijzing zijn naar de grote Deense broer. Ook fans van oude Dismember of Grave zouden deze jonge horde wel eens kunnen pruimen.

Negen nummers en een intro krijg je te horen en deze zijn allen van meer dan behoorlijke kwaliteit. Verwacht je niet aan maximale snelheden, maar eerder aan een gezapig, zompig mid-tempo verhaal dat toch wel de glazen uit de kast beukt en dit mede ook door de erg Zweeds aandoende productie. Nummers als Come Down With Me, maar vooral Quiet Depression hebben die lekkere groovende basispasjes, opgemengd met scherpe en soms wat hoekige melodielijnen. Op deze nummers is te horen dat de strot van meneer Szeike behoorlijk wat richtingen uit kan. Knap ook die mix met cleane vocalen, niet overdreven maar op de juiste plekken. Voice Of Violence had net zo goed op Reveal Your Soul For The Dead kunnen staan net als het daaropvolgende, best nummer van de plaat, Killing Silence. En zo heb je al weer snel een hapklare, gemakkelijk wegslikbare brok melodische death metal waar je keer na keer kan naar luisteren zonder je evenwel te vervelen.

Knap debuut! Weliswaar niet zo wereldschokkend waardoor Covid-19 plots van de aardbol zou verdwijnen, maar toch een aardige poging. Voor de volgende plaat zou ik proberen de productie nog wat meer punch en ballen te geven, misschien eens horen bij de Unisound Studio’s? Daarnaast zou ik een warme oproep willen lanceren om deze Duitsers toch een onderdak te bieden bij één of andere platenfirma, want ik krijg stellig de indruk dat er nog heel wat groeimarge aanwezig is.

Score:

80/100

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Præy To Sorrow
 2. Thrown Into The Fire
 3. Source Of Inhumanity
 4. The Error Code
 5. Come Down With Me
 6. Quiet Depression
 7. Scars Of Old
 8. Voice Of Violence
 9. Killing Silence
 10. A Night Without Armor

Line-up:

 • Sebastian Moser – Bas, zang
 • Markus Winter – Gitaar
 • Martin Szeike – Zang
 • Julian Osterreid – Drum
 • Martin Hofbauer – Gitaar

Link: