Elysion – Bring Out Your Dead

Net als zoveel bands heeft Elysion flink te kampen gehad met het coronavirus. Het was een tijd waarin de wereld stil leek te staan en vrijheden werden beperkt. De vijf Grieken hebben de pandemieperiode gebruikt om nieuw materiaal te schrijven en na te denken over de staat van de wereld en de mensheid. Hun conclusie: ‘het menselijk ras heeft jammerlijk gefaald, in extreme tijden moeten we teuggrijpen op extreme methodes en daarbij het verrotte deel elimineren’. Voorwaar, geen vrolijke boodschap.

Het is ook een boodschap die haaks staat op hetgeen Elysion muzikaal biedt. Dit is namelijk een vrij lichte vorm van metal waarbij weliswaar twee gitaristen in de line-up zitten maar de vocalen vooraan in de mix staan. Daarbij worden de gitaren regelmatig ondersteund door keyboards. Een mooie aanvulling maar het doet in dit geval wat afbreuk aan de term heavy. Daarbij komt dat Bring Out Your Dead goed geproduceerd is maar ook vlak klinkt.

Alleen tijdens de gitaarsolo’s wordt het wat ruiger. Hierin kunnen de heren Jonny Zero en Nid laten zien dat het goede snarenbuigers zijn waarbij snelheid niet altijd de boventoon hoeft te voeren. In Buried Alive bijvoorbeeld zit een gevoelige solo die goed aansluit bij het gevoel van dit nummer. Verder valt op dat zangeres Christianna in alle nummers een hoofdrol opeist. Met haar loepzuivere stem laat ze horen dat ze een klassezangeres is. Maar ook hierin mis ik wat ruiger randjes. Ze blijft prima binnen haar bereik en vliegt nergens uit de bocht. Soms worden haar vocalen regelmatig gedubd (onder andere in As The Flower Withers, Raid The Universe of in Brand New Me) maar ook dit werk niet spanning verhogend.

Elysion brengt met Bring Out Your Dead een album waar fans van de band ongetwijfeld blij mee zullen zijn omdat het brengt wat ze ervan verwachten en in haar soort is dat best goede metal met een gothic-randje. Hou je daarvan dan is dit een prima album. Zoek je muziek met wat meer spanning en momenten waarbij je opveert omdat er een verrassende wending in een nummer plaatsvindt dan kun je beter verder zoeken.

Score:

70/100

Label:

Massacre Records, 2023

Tracklisting:

 1. Blink Of An Eye
 2. Crossing Over
 3. Far Away
 4. Buried Alive
 5. As The Flower Withers
 6. Raid The Universe
 7. This Time
 8. Brand New Me
 9. Bleu Seasons
 10. Eternity

Line-up:

 • Christianna – Zang
 • Johnny Zero – Gitaar
 • Nid – Gitaar
 • FXF – Basgitaar
 • ILias Laitsas – Drums

Links: