Elffor – Unholy Throne of Doom

Elffor: Eöl, Bask, actief sinds 1995, ook lid van de band Numen, zestien langspelers, fan van Summoning. Een rondje Slimste Metalhead is zo voorbij. In het verleden was ik niet altijd even hard fan van het werk van Elffor. De redenen daarvoor zijn steeds dezelfde. Ofwel is de Summoning-adoratie te ver doorgedreven (al vinden collega’s even vaak van niet) en weinig inspirerend, ofwel valt er zo goed als geen metal te noteren. Waarom dan toch nog een review, ook al betreft het een product in eigen beheer waar we geen promo noch notificatie van kregen?

Wel, Here Elffor gooide het zowaar over een andere boeg deze keer. Atmosferische black, vanuit een epische invalshoek. Andere boeg zeg ik dan wel, maar dat klopt niet helemaal. In het verleden waagde Elffor zich er meermaals aan, met succes. Ik was bijna vergeten dat dit de reden was dat ik Elffor beginnen luisteren ben. Unholy Throne of Doom – niet de meest aantrekkelijke titel ooit, niet de meest aantrekkelijke hoes ook – is een zeer sterk werkje in het genre, een genre dat dit jaar meer dan ooit floreert dankzij Borgne, Erancnoir, Battle Dagorath, Trhä, Unreqvited (tel ik gemakshalve even mee) en natuurlijk ook Paysage D’Hiver. Nu doet ook Elffor zijn duit in het zakje met snel kloppende ambient/atmosblack op een bed van epische keys en met mysterieus “ingezongen” vocalen. Kosmisch of multidimensionaal (dure woorden voor een ruimtegerichte aanpak genre Darkspace) is het niet, de lange nummers hebben zoals gezegd een episch, dungeon synth/ambient/medieval-karakter, zij het met een etherische vormeloosheid. De tonen vervliegen met andere woorden een pak sneller dan ze gekozen zijn, in het luchtledige.

Het laatste nummer, Kaosaren Profezia, laat naast atmosferische black metal ook een doedelzaksolo horen die bij mensen met een uitgesproken gevoel voor vaderlandsliefde (Spanje is geen land toch?) of regionale trots zeker en vast kippenvel teweeg zal brengen. Van Cnoc An Tursa over Adabroc tot Mystras. Wellicht mijn favoriete Elffor, al moet ik daarvoor eigenlijk die vijftien andere langspelers nog eens doornemen voor de zekerheid, vooraleer ik dergelijke mening post.

Score:

83/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

1. March of the Dead Souls
2. Basoaren Marmarrak
3. Old Wizards Cavern
4. Kaosaren Profezia

Line-up:

  • Eöl – Alles

Link: