Elffor – Heriotz Sustraiak

Elffor – Heriotz Sustraiak
Eigen beheer, 2012

Vier tracks met een speelduur van bijna vijftig minuten. Symphonische black metal uitgebracht in eigen beheer maakt me niet altijd meteen laaiend enthousiast voordat ik het überhaupt gehoord heb. Toch zit ik na de eerste minuten van de lange intro al in spanning voor wat er komen gaat. Wat algemene informatie dan eerst; Elffor is een eenmansproject van heer Eöl uit Baskenland en heeft sinds ’98 al meerdere redelijk “succesvolle” doch kleinschalige releases op naam staan. Van Heriotz Sustraiak is een beperkte oplage van 333 digibooks gedrukt. Let wel dat de beste man zelf de toetsenpartijen en de zang heeft ingespeeld en de rest toch heeft overgelaten aan bevriende mede-muzikanten.

Ik begin even met het opmerkelijke feit dat track drie meer dan tien minuten aan geheel instrumentale symfonieën bevat. Deze is dusdanig onderhoudend dat het zeker geen straf is deze in zijn geheel te ervaren. Denk aan trage synthesizer-soundscapes met koude windvlagen op de achtergrond die vanuit dit perspectief naarmate de track vordert aangevuld worden met zware blackmetal-gitaarriffs subtiel op de achtergrond en uiteindelijk een drumpatroon dat zich gaandeweg ontwikkeld naar een meeslepend ritme.

Het gehele album leunt verder grotendeels op dit soort blackmetal-atmosferen en extreme of snoeiharde blastbeats kom je niet tegen. Ook helemaal niet nodig, de plaat is af zoals hij is. De sfeer is grimmig, komt hier en daar met wat folkinvloeden (klavecimbel, fluiten) en roept een fijn oldschoolgevoel bij me op. Bijna vijftig minuten pure duisternis, terug naar de roots van symfonische black metal. Fans van bijvoorbeeld Summoning en Hellveto kunnen zich ook hierin vinden. Ik vind het top!

Tracklisting:
Elffor – Heriotz Sustraiak

  1. Barrumbe Beltza
  2. Hildakoen Basoetan
  3. Heriotz Sustraiak
  4. Kateek Loturik

Line-up:

  • Eöl – Zang, Keys, Programming

Links: