Elder – Omens

Elder staat te boek als een stonerband. In deze hoedanigheid stonden ze in 2013 dan ook op Roadburn Festival. Daar bestaat een fantastische liveplaat van, moet je zeker eens checken! Ik zou deze band echter eerder laten samenhokken met de progressieve metalbands. Geheel naar zijn eigen stijl bevat een Elder-album vaak slechts enkele songs. Dit is dus niet anders op deze nieuwe plaat. Niet panikeren, de nummers duren vaak meer dan tien minuten dus je vult al snel een volledig album.

Deze nieuwe plaat wordt ingezet met het epische Omens. Wat een dijk van een song is me dit zeg! Onbegrijpelijk dat deze niet eerst als single werd uitgebracht. In dit nummer neemt de band je mee op reis doorheen verschillende gemoedsrusten en emoties. Probeer me te volgen, maar ik zou dit nummer willen vergelijken met een machtige rivier. Het ontstaat als kabbelend beekje ergens hoog in de bergen, maar groeit al snel uit tot een krachtige stroom die zich al meanderend een weg naar de oceaan baant. Onderweg versnelt en vertraagt de rivier verschillende keren, maar net wanneer je denkt dat deze netjes bevaarbaar is, word je in een onverwachte waterval kopje onder getrokken. Nee, ik heb vandaag eens geen lijm gesnoven. Ik probeer gewoon visueel voor te stellen hoe deze song is opgebouwd. Complex en aromarijk. Waarlijk een majestueus lied! Wanneer het na bijna elf minuten op zijn einde loopt heb ik zin om een sigaret op te steken, en neen, ik rook niet. Een vettige rif, een sublieme gitaarsolo, een hypnotiserende synthesizer en een simpele, doch catchy basriff… deze song heeft het allemaal.

Elder bracht reeds in februari de single Embers op de markt. Meestal brengen bands de beste song uit om een album te promoten en hoewel Embers echt een leuk nummer is, vind ik dat Omens – voor zover dit nog niet duidelijk genoeg was – mijlenver boven de andere nummers uitsteekt. Nu niet dat de rest van de plaat uit vulling bestaat. In Procession roept een lounge-sfeertje op, leuk gedaan hoor en zowel Halcyon als One Light Retreating hebben genoeg in zich om de meeste progliefhebbers te verleiden.

Deze band komt zo onvoorspelbaar uit de hoek, zet de synthesizer prominent voorop en verheft de tempowisseling tot een kunst. De complexiteit van bepaalde nummers zorgt er tevens voor dat je dit album niet snel beu kan geraken. Het valt trouwens op dat deze nieuwste schijf heel psychedelisch aanvoelt. Ik had dit viertal al hoog zitten voor deze plaat, en blijf ze dus een fantastisch band vinden. Deze schijf is een aanrader voor al wie houdt van progressieve, psychedelische muziek.

Score:

85/100

Label:

Stickman Records, 2020

Tracklisting:

1. Omens
2. In Procession
3. Halcyon
4. Embers
5. One Light Retreating

Line-up:

  • Nick DiSalvo – Zang, Gitaar
  • Jack Donovan – Basgitaar
  • Mike Risberg – Gitaar, Synthesizer
  • Georg Edert – drum

Links: