Ecnephias – Seven-The Pact of Debauchery

Ecnephia, ik zocht het toch maar even op. Een Italiaanse band die aan zijn zevende album toe is (vandaar de titel, jawel) en in 2004 echt van de grond kwam toen eigenaar Mancan, tevens advocaat, zorgde voor een doorstart. In 2011 werd de line-up die nu aan de slag is definitief en ondertussen zitten we zoals gezegd aan album nummer zeven. Geen enkele plaat werd tot op heden gereviewd op Zware Metalen. Mogelijk was de tag “dark metal” daarvoor verantwoordelijk.

Blijkt dat het ook gewoon terecht is. Ikzelf heb gelukkig nog een periode meegemaakt waarin prima darkmetalalbums uitgebracht werden. Black metal bands die “plots” gothic en doom gingen combineren en dweepten met de maan, vampieren en kinky liefdestaferelen. Tiamat, Moonspell, Rotting Christ. We spreken 1996-1997. Ecnephias is daar ongeveer blijven hangen, qua stijl. Midtempo nummers met kilo’s oogschaduw en een accent dat ergens tussen A Dead Poem van Rotting Christ en Awake van Crematory in hangt, net als de sound en de opbouw van de meeste nummers. Leuk als je teert op nostalgische gevoelens en wel eens een nieuwe variant wil horen op het darkmetalthema van destijds, iets minder leuk als je die fase achter je gelaten hebt en de klassiekers nog eens bovenhaalt indien nodig.

Slecht is het niet, het is zelfs vrij strak en overtuigend ingespeeld, maar de lat ligt niet bijzonder hoog en de originele/klassieke genreplaten – weliswaar 25 jaar oud – zijn nog steeds stukken beter en opwindender dan dit Seven – The Pact of Debauchery. Als je je metal liefst op het tempo van een sluipende wolf wil krijgen, geef dit dan een kans. Ook als de reeds genoemde albums tot jouw favorieten behoren kun je de score aanvetten met een tiental punten. Voor de zekerheid toch even de videoclip streamen.

Score:

69/100

Label:

My Kingdom Music, 2020

Tracklisting:

1. Without Lies
2. The Night of the Witch
3. Vampiri
4. Tenebra Shirts
5. The Dark
6. Run
7. The Clown
8. Il divoratore
9. Rosa mistica

Line-up:

  • Mancan – Keel, gitaar, programmering, Bas
  • Demil – Drums, Percussie
  • Nikko – Gitaar, Keyboards

Links: