Earth – Fall Upon Her Burning Lips

The Bees Made Honey In The Lion’s Skull, wat een plaat was dat. Een reactie op YouTube op deze plaat luidde: “This makes me feel like I’m a stick of melting butter in a post- apocalyptic psychedelic desert wasteland.” Beter kan ik het niet omschrijven. Vandaar ook dat deze nieuwe release van het Amerikaanse Earth hoog op de wenslijst staat. Fall Upon Her Burning Lips heet het negende album van deze pioniers van de drone. Monolitisch minimalisme noemt Earth het zelf.

De groep rondom Dylan Carlson is bekend van de instrumentele drone die wordt gemaakt.  Dylan Carlson heeft een buitenaardse controle over zijn gitaar. Op Fall Upon Her Burning Lips is het geluid primitiever dan ooit. Carlson wilde ditmaal het aantal effecten zoveel mogelijk beperken. Het idee daarachter is om creatiever om te gaan met de minimale muzikale voorzieningen die er zijn. De oudere albums werden vaak geschreven vanuit een conceptueel raamwerk. Iets wat op dit album ontbrak. Op alle manieren is dus bijgedragen aan het doel: een zo primitief en open mogelijk geluid creëren.

Het is even wennen, als je het rijke geluid uit het verleden vergelijkt met het droge geluid van nu. Na een aantal luisterbeurten begint het muzikaal te overtuigen. Datura’s Crimson Veils start met een trage gecontroleerde dromerige riff. Waar het vroeger een soort zacht grasbedje tussen de kabouters in het bos was, is het nu een soort prehistorische grot geworden. Lastig om uit te leggen inderdaad. She Rides an Air of Malevolence is net als het eerste nummer voorbij de tien minuten. Prettig drumwerk, dat halverwege de nadruk nog sterker op de vertragingen legt. Alle nummers hebben een eigen karakter. Luister ook zeker de single Mandrake’s Hymn. Een van de beste nummers van het album.

Bands die kiezen voor een uitgekleder en primitiever geluid zijn helaas meestal niet mijn vrienden. Stel je dit album voor maar dan met een voller geluid. Dat zou hem ook niet worden. Bij dit album hoort dit geluid. Ik ben nog steeds in dubio of ik nu enthousiast ben of niet. Het cijfer is dan ook met name voor het buitengewone vakmanschap van deze muzikanten, en de wijze waarop het concept is uitgewerkt. Ben benieuwd hoe andere Earth-liefhebbers deze gaan waarderen.

Score:

80/100

Label:

Sargent House, 2019

Tracklisting:

 1. Datura’s Crimson Veils
 2. Exaltation Of Larks
 3. Cats On The Briar
 4. The Colour Of Poison
 5. Descending Belladonna
 6. She Rides An Air Of Malevolence
 7. Maidens Catafalque
 8. An Unnatural Carousel
 9. The Mandrake’s Hymn
 10. A Wretched Country Of Dusk

Line-Up:

 • Dylan Carlson – Gitaar, Basgitaar
 • Adrienne Davis – Drums, Percussie

Links: