Duivel – Tirades uit de Hel

Duivel is, gekscherend, de zoveelste band met een link naar een oude bekende band als Fluisterwoud én een contract bij Ván Records. Wederganger, Kwade Droes, Urfaust en The Spirit Cabinet zijn Duivel voorgegaan, de één wat succesvoller dan de andere. Tirades uit de Hel is het debuut en smaakt naar meer.

Muzikaal gezien moeten we met name de hoek van het hierboven genoemde Fluisterwoud opzoeken, maar met meer keyboard. Schim der Wreken is een uitstekende opener, een kort, fel nummer, met een old-school Darkthrone-solo aan het einde. Offerande aan de Schimmen der Afgestorvenen laat een iets ander geluid horen en ook een andere zanger. Duivel heeft voor de zes nummers gekozen voor vier verschillende zangers, iets dat goed uitpakt voor de afwisseling. Op Het Zwarte Hart van Walging horen we een wat prominentere rol voor de keyboards en ik ben er na een paar luisterbeurten nog niet uit wat ik van de keyboards moet vinden. Het klinkt alsof ze die er achteraf overheen geplakt hebben zeg maar, en daar waar de gitaar en drums een wat ruizige mix hebben, staan de keyboards er kraakhelder op.

Dolend Verteerd gaat de black n’ roll kant op en we horen zanger nummer drie aan het werk. Het tempo gaat hier omlaag en dat is een opmaat naar het uitstekende Hond der Primaten, dat een smerig, vuil, slepend nummer is geworden. Ken je het geluid van een laars die je lostrekt uit de modder? Zo klinkt dit nummer! Het album sluit af met Sluimering van de Dood, dat een lekker beukend middenstuk kent. Zonder overdrijven is dit tot nu toe toch wel één van de betere platen van dit vervloekte jaar. Een vette old school blackmetalplaat van eigen bodem!

Score:

90/100

Label:

Ván Records, 2020

Tracklisting:

 1. Schim der Wreken
 2. Offerande aan de Schimmen der Afgestorvenen
 3. Het Zwarte Hart van Walging
 4. Dolend Verteerd
 5. Hond der Primaten
 6. Sluimering van de Dood

Line-up:

 • S. – Zang (1, 3, 5)
 • B. – Zang (2)
 • W. – Zang (4)
 • V. – Zang (6)
 • N. – Gitaar
 • P. – Bas
 • D. – Drums
 • K. – Synth