Drudkh & Grift – Зраджені сонцем (Betrayed by the Sun) / Hägringar (Mirages)

Tweede split voor Drudkh dit jaar (de eerste was er eentje met het herboren Hades Almighty), deze keer met het Zweedse Grift. Beiden krijgen de kans om met twee nummers hun kunnen te laten horen, ookal weten we al langer dan vandaag hoe Drudkh klinkt.

His Twenty Fourth Spring is het eerste nummer van Drudkh, dat negen minuten lang topmateriaal laat horen. Episch, krachtig, gemeen … en wat een opbouw! Dit is zonder twijfel een van de meest intense Drudkh-nummers die ik ooit gehoord heb. Constante Oekraïense trance ondergaan, je doet het gewillig. Вечір холодний. Не диво. Весна. Ook het volgende nummer mag er zijn trouwens, en luidt wat mij betreft een gedeeltelijke terugkeer naar de krachtige blackmetalperiode in voor Drudkh, want bij de recente langspelers was het progressieve element toch waar de focus op lag, mijn inziens, en op de atmosferische setting. Hier doet de band het zowaar puur en onversneden.

 

Grift laat een vrij depressief blackmetalgeluid horen, met een doomerige sfeer en wat  stijlelementen die uit het gitaarwerk van de post-black komen, iets dat niet goed aansluit bij de Drudkh-nummers. Soloartiest Erik Gärdefors’ intieme aanpak staat haaks op de epische stijl die Drudkh aanhoudt op deze EP en verliest daardoor aan kracht. Moeilijk om deze echt te kunnen waarderen dus na het sterke werk van Drudkh.

 

Label:590054

Season of Mist,  2016

Tracklisting:

Side A
1. Drudkh – Його двадцять четверта весна (His Twenty-Fourth Spring)
2. Drudkh – Осінь в сепії (Autumn in Sepia)
Side B
3. Grift – Källan (The Source)
4. Grift – Cirkeln (The Circle)

Line-up Drudkh:

  • Roman Saenko – Gitaar, Bas
  • Thurios – Keel, Keyboards
  • Krechet – Bas, Keyboards
  • Vlad – Drums, Keyboards

Line-up Grift:

  • Erik Gärdefors – Alle instrumenten, Vocalen

Links: