Drudkh – Їм часто сниться капіж (They Often See Dreams About the Spring)

Vorig jaar heb ik de split van Drudkh met Paysage d’Hiver nog uitgeroepen tot de beste split van 2017. Heel blij was ik dan ook toen ik hoorde dat er een nieuwe plaat aankwam van deze Oekraïners. En nu is het dan eindelijk zover, de nieuwste, nummer elf inmiddels, heeft zijn rondjes gedraaid. Het vorige album, A Furrow Cut Short, haalde de lat maar schoot er destijds niet bovenuit. Met de afgelopen EP’s daarentegen wisten ze mij wel meer te overtuigen dus grote vraag is natuurlijk wat er nu zou volgen.

Nu is er voor de teksten wederom gebruik gemaakt van het werk van diverse Oekraïense dichters uit de twintigste eeuw waaronder bijvoorbeeld Bohdan Ihor Antonych. Lees je gerust eens wat in, en je zult zien dat de herkomst en overtuiging perfect samengaan met de pagan-invloeden die in de muziek verscholen zitten. Maar tot zover de tekstuele invloeden, alles in de eigen taal uitspitten gaat mij net iets te ver. Kleine beetjes informatie zorgen er wel voor dat hetgeen ik hoor meer en meer op zijn plaats valt bij elke luisterbeurt. Muzikaal wordt er op dit album meer teruggegrepen op Blood in Our Wells met rustige stukken tussen de repeterende riffs, die tot uiting komen in lang uitgesponnen nummers. Op de achtergrond horen we keyboardklanken terug die diep verscholen zitten maar er samen met de bas soms net bovenuit komen. Hier horen we soms tegenmelodieën voorbij komen die de nummers net wat meer geven. Dit samen met de schrille rasp zorgt voor geweldig mooie contrasten en een gelaagdheid die deze band nu juist beter maakt dan de meesten.

Zo weten de heren het op album nummer elf voor elkaar te krijgen mijn aandacht te grijpen en het hele album vast te houden. De vijf lange nummers zijn in een kleine drie kwartier helaas voorbij maar de repeatfunctie is bij eender welk format, uitgezonderd vinyl, natuurlijk zo gevonden. Ik kan niet anders dan zeggen dat Drudkh hiermee een album heeft neergezet dat zich kan meten met het beste werk van de band en nu al kanshebber is voor de titel album van het jaar!

Score:  

91/100

Label:

Season of Mist, 2018

Tracklisting:

  1. Nakryta Neba Burym Dakhom…
  2. U Dakhiv Irzhavim Kolossyu…
  3. Vechirniy Smerk Okutuye Kimnaty…
  4. Za Zoreyu Scho Striloyu Syaye…
  5. Bilyavyi Den’ Vtomyvsya I prytykh…

Line-up:

  • Roman Saenko – Gitaar
  • Krechet – Bas
  • Thurios – Vocalen, gitaar
  • Vlad – Drum, keyboard

Links: