Drown – Unsleep

Verdrinken duurt drie tot zeven minuten, waarvan je maximaal drie minuten bij bewustzijn bent. Daarna imploderen je luchtwegen en omdat er dan geen lucht meer in je lichaam zit, zakt je lichaam langzaam weg in het water. De hoofdpersoon in Drown’s Unsleep pleegt op deze manier zelfmoord en doet er in vijf hoofdstukken ongeveer drie kwartier over, wat in deze ook nodig is.

Drown, een van de vele projecten van de in Portland wonende Oekraïner Markov Soroka, brengt Unsleep opnieuw en geremasterd uit op het Amerikaans-Duitse Prophecy-label. Trouwens, je kunt Prophecy kennen van onze eigen Dool. Drown is het beste te omschrijven als zware doom en drone metal met daarin verweven deathmetalelementen, maar dan op zestien toeren. Naast het brein achter Drown is de in 1995 geboren Soroka de drijvende kracht achter het deathmetalproject Tchornobog en het atmosferische black metal project Aureole. Lees hier meer over Tchornobog in de vorig jaar geschreven recensie van Wouter.

Unsleep, opgenomen in 2004 en destijds uitgebracht onder de bandnaam Slow is dus nu opnieuw uitgebracht onder de naam Drown. Het album kent vijf nummers die de zelfmoord van een man omschrijft en geloof me, dat klinkt niet prettig. Het album begint met het ruim tien minuten durende Drowned I: Stem. Zware, langzame tonen, atmosferisch gitaarspel en diepe zware grunts geven het startsein van de bevrijding. Het tweede nummer Drowned II: Unsleep begint met rustig gitaar- en basspel. Ongeveer op de helft barst het los met een vervormde sonische explosie om weer met een monotoon geluid te eindigen. Drowned III: Kuril Kamchatka, de diepste trog ten noordwesten van de Grote Oceaan, begint waar het eerste nummer eindigde. De zware langzame tonen gaan verder. Tijd voor reflectie. Tijdens dit nummer voelt alles zo verstikkend dat je zelf het gevoel krijgt niet meer boven water te komen. Gelukkig klinkt het vierde nummer Drowned IV: Kermadec helder en vergeleken met de vorige drie nummers zelfs verlossend. Rustig gitaar- en basgeluid vloeien over naar het laatste en ook het kortste nummer Drowned 5: Mariana. Drowned 5: Mariana is definitief het einde: “Gezegend zijn degene die niet slapen”.

Concluderend: dit is geen plaat die je voor de lol opzet tijdens de afwas of als er bezoek is. Unsleep klinkt het beste na een paar keer luisteren met de lichten uit en het liefst met een koptelefoon op. Zoals ik in het begin schreef gaat het om een geremasterde versie van het album. Persoonlijk vind ik het origineel beter. Die klinkt rauwer, primitiever, waardoor het geheel vele malen beter tot zijn recht komt.

Drown - Unsleep

Label:

Prophecy Productions, 2019

Tracklisting:

  1. Drowned I: Stem
  2. Drowned II: Unsleep
  3. Drowned III: Kuril Kamchatka
  4. Drowned IV: Kermadec
  5. Drowned V: Mariana

Line-up:

  • Markov Soroka – Alle instrumenten en teksten
  • Nick Tingle – Drums

Links: