Drittmaskin – Svartponk

Wat is de mens? Is de mens een drager van rechten, en waardig genoeg om een uniek moreel aanzien te krijgen? Is de mens uniek in zijn vermogen om te denken en zijn eigen bestaan in vraag te stellen? Is wat ons mens maakt een ziel die ons in staat stelt om onze werkelijkheid te transcenderen? Of is de mens gewoon een ordinaire poepmachine?

Drittmaskin (poepmachine in het Noors) geeft u het antwoord. Svartponk is het tweede album van deze Noorse mannen. Het is het muzikale equivalent van ‘2 girls 1 cup’. Drittmaskin poept en kotst u onder. En hoe doet de band dit? Door middel van agressieve krachtpatserdrums die in de mix klinken alsof ze naast je in de kamer staan. De riffs hinten naar de metaltraditie van alle kanten. Achter de microfoon staan de smerigste vocalen van het noordelijke halfrond. Wellicht ook het zuidelijk halfrond.

De band geeft graag de metalwereld een middelvinger. Het is echter op zijn minst gezegd opvallend, omdat het wel duidelijk is waar Abraham de mosterd haalt. Die mosterd wordt gehaald uit onder meer de thrashy jaren ’80, punk en black metal. Het catchy en eruit springende Rottekrig aanbidt bijvoorbeeld Satyricon. Mercyful Fate en Black Flag zijn andere referentiepunten. Op Krig krijg je ineens een ongebruikelijke solo te verwerken. Net als het kleurrijke Takk, Recovery waar een opvallende blackmetalversnelling wordt ingezet. Het zijn de excentrieke uitbarstingen die Svartponk te beluisteren houden. Op dit tweede album klinkt de band nog steeds verknipt, en soms rommelig ingespeeld. Boeit dat ook maar iets? Neen. Deze band heeft echt geen zin om u te vermoeien met deftig spelen en technische hoogstandjes. U bent een poepmachine. U vreet deze muziek slechts om het daarna weer uit te kunnen schijten.

Ja, het album is grotendeels ook shit. Het zijn echt niet allemaal gouden riffs. Niet alle tracks zijn zo goed uitgedacht als bijvoorbeeld Limi, zeker niet. Op een track als La dei dø komt het rommeliger over dan je lokale Kruidvat. Daar gaat het ook niet om. Wat maakt dit nou een goede plaat? Ontvlamming, bezieling, overtuigingskracht, raggen, en een fucking middelvinger naar iedereen! Fuck die perfecte muziek van tegenwoordig, ik wil Drittmaskin! Luistertips: Rottekrig, Al Namrood, Krig, Limi

Score:

80/100

Label:

Flue Plateproduksjon, 2021

Tracklisting:

 1. Al-Namrood
 2. Ni Barn Blir Født
 3. Mors Nydelige Rose
 4. Glattcelle
 5. Rottekrig
 6. La Dei Dø!
 7. Takk, Recovery
 8. Når Dei Kjem For å Ta Meg
 9. Brune Auge
 10. Krig
 11. Drittfolk
 12. Lími

Line-up:

 • Grindadrap – Vocalen
 • Australopithecus – Gitaar
 • Ardipithecvs – Gitaar
 • Kvit Fosfor – Drums
 • Sorte Död – Basgitaar

Links: