Drittmaskin – Sosial Prolaps

De mooiste schatten vind je onder de grond. Het ondergrondse Drittmaskin uit Bergen heeft een debuut voor u in de aanbieding, en het is een schatje hoor. Dit album heeft nog geen vijfhonderd views op YouTube, en dat terwijl godbetert Jeroen van der Boom duizenden views trekt. Het is een schande! De band komt dus uit Bergen en dat ga je zeker horen. Van Gorgoroth tot Bad Brains, Drittmaskin doet het. Deze band ademt de ziel van een half vergaan battlevest, dat kalmpjes in een mobiele toileteenheid van een festival ligt te dobberen in een plasje van kots, pis en keutels. Noem het origineel, ondergronds, anders, verknipt…  Het is in ieder geval geen muziek voor de doorsnee metalfan. Verwacht een dikke middelvinger recht in je gezicht. Muziek, smerig tot op het bot maar van gloeiend heet metaal. Het klinkt alsof Kvelertak en Gorgoroth een kind hebben gemaakt en die liefdesbaby ergens op een vuilstort hebben gedumpt. De band maakt ouderwetse melodieuze thrash gemixt met hardcore punk en een dikke laag black metal en kneiterlekkere riffs.

Gaan ze al lang mee? Nee hoor, sinds 2018 pas. Edged Circle Productions vindt dat de plaat meer liefde verdient en brengt hem nogmaals uit in 2020. Geef het label eens ongelijk!

Het artwork is net zo kleurrijk als de muziek van deze band. Een nieuw album is al onderweg en het zal de naam Edged Circle dragen. Beschouw deze release maar als een opwarmertje. Dit opwarmertje zit echter al rond het kookpunt, dus knappe jongen die dit gaat overtreffen. Dit is zo’n album dat je luistert en waar je vervolgens heimwee naar krijgt, als je het een tijdje niet hebt geluisterd. Bij heruitgaves bespreek ik niet elk nummer apart, maar ga uit van een consistent album dat 38 minuten lang intrigeert. Melodieuze riffs, goede songwriting, originele vocalen, dikke baslijnen en los ingespeeld drumwerk krijg je te verteren. Van kotsgeluiden tot keelverkrachting: de vocalist van dienst is stervende en u moet het weten. Hij schreeuwt en schraapt zich een weg uit de smerige soep die Drittmaskin heet.

Sosial Prolaps is een nog niet ontdekte parel, ga hem ontdekken! Ziekelijk, extreem, ondergronds, maar toch met een vreemdsoortig vrolijk, gezellig ondertoontje. Ik heb toch zelden zoiets vermakelijks gehoord. Zoals vaak in de liefde: Ik snap er niks van maar ik wil trouwen met Drittmaskin.

Label:

Edged Circle Productions, 2020

Tracklisting:

1 Kutt i Eiendomskatt = Kutt i Støttekontaktordninga
2 Angst
3 Giftlokk
4 Fuck Reform 94
5 Himmelen
6 Hold Kjeft Når Du Snakkar Til Meg
7 Evig Kamp
8 Punkeboms
9 Hjertet Mitt Slår
10 Nordfjord 1999

Line-up:

  • Grindadrap – Vocalen
  • Australopithecus – Gitaar
  • Ardipithecvs – Gitaar
  • Snöfökk – Drums
  • Sorte Död – Basgitaar

Links: