Dresden/Leningrad – Vader

Dresden/Leningrad – Vader
Eigen Beheer, 2012

Weer eens een nieuwe band van eigen bodem, Nederlandse bodem wel te verstaan voor onze Belgische vrienden. Dit drietal komt uit de hoofdstad en speelt stoner/doom. Het unieke hieraan is dat alle teksten in het Nederlands gezongen zijn.

Nu hebben we dit Akelei eerder al eens horen doen, echter in de stonerhoek is dit voor mij wel nieuw. Als je de hoes en de naam ziet zie je veel verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog en dan voornamelijk het Oostfront. Vader bevestigt dit beeld eigenlijk meteen met de dreigende riff en het samengaan met het geluid van een luchtalarm. Over de Nederlandse teksten zit zo’n berg met effecten dat het soms lastig te verstaan is, toch helpt dit de muziek enorm. Het blijft dreigen en dreigen en komt voor het eerst tot een hoogtepunt bij het slepende Herder met zijn gruizige riffs en stuwende ritmesectie. Hierna breekt met Slaap het zwakste nummer van deze EP aan. Hier komen gelijk wat kleine dingen bovendrijven waaronder de wat wollige productie waardoor zeker dit nummer niet goed overkomt en van tijd tot tijd zelfs wat warrig aandoet. Met het vrij lange Niemandsland wordt gelukkig het eerdere hoge niveau weer gehaald.

In mijn ogen is dit een welkome aanvulling op het Nederlandse metallandschap en heeft de band zeker potentieel. Hopelijk komt de band volgend jaar met een langspeler waarop deze nummers met een betere productie worden meegenomen want dat verdienen ze zeker.

Dresden
Tracklisting:

  1. Vader
  2. Herder
  3. Slaap
  4. Niemandsland

Line-up:

  • Sebastiaan IsAan – Vocals, Guitars
  • Gijs Highnis – Bass
  • Lei Von Der StraBe – Drums

Links: