Downcross – Mysteries Of Left Path

Even voorstellen: Downcross is een duo uit Wit-Rusland dat naar eigen zeggen ‘Kaosophic Black Metal’ brengt. Hun label Saturn Sector benoemt het als ‘antikosmisch’. Maak ervan wat je wil, maar dat deze twee heren geen liefhebber zijn van de gevestigde orde mag duidelijk zijn. Dit blijkt ook uit bandnaam, logo (dat ik overigens zeer geslaagd vind) én hun presentatie op de cover: grimmig en dreigend. Met een vervaarlijke sikkel en het allesverterende vuur in de hand, alsof ze eigenhandig tot algehele vernietiging willen overgaan. Een opmerkelijk vaststelling: drummer Ldzmr is ook verantwoordelijk voor de vocalen, een combinatie die niet onbekend is in de blackmetalwereld (denken we aan Proscriptor bij Absu bijvoorbeeld), maar echt heel regelmatig zie je het toch ook weer niet.

Het enige wapenfeit van Downcross tot nu toe was Promo 2015, een release die ik nergens heb weten te beluisteren en waar ik dus ook geen zinnig woord over kan vertellen. Deze band blijft een nobele onbekende dus, maar daar brengen we bij deze verandering in. Op basis van de mysterieuze omschrijving van hun muziekstijl en achterliggende filosofie verwachtte ik vanaf de eerste noten een orkaan aan chaotisch-apocalyptisch geweld, maar opener Where Illusions Sink In Accausal Fire brengt onverwachts een stijlvol voorjaarsstormpje van lang uitgesponnen, krachtige melodieën die heel wat tragiek doen vermoeden. Het geluid is heel helder en mooi in balans, en wanneer de melodie ergens halfweg het nummer wordt losgelaten uit de robuuste omhelzing van het dreunende drumwerk, komt daarbij heel wat melancholisch sentiment vrij. Dat Mysteries Of Left Path geen typische atmosferische blackmetaalplaat is, blijkt wel uit het contrast tussen het openingsnummer en Baning The Energies Of Creation, waarbij de gaspedaal serieus wordt ingedrukt. Geen emotionele klaagzang hier, maar een vurige brok onversneden energie. Dit nummer heeft zijn naam absoluut niet gestolen.

Elk nummer vertelt duidelijk zijn eigen verhaal, en dat zorgt voor een aangename afwisseling. Reviving The Ancient Darkness is bijvoorbeeld een iets minder opvallende track die heel erg aan een wat minder furieuze versie van Marduk doet denken. Marduk en Funeral Mist lijken overigens een belangrijke inspiratiebron te zijn voor deze Wit-Russen, al is dit materiaal nog een stuk melodieuzer dan dat van hun Zweedse collega’s. Black Flame Of Reason And Will toont dan weer een stuk meer emotie en heeft een heel aanstekelijke centrale riff die je (letterlijk) niet onbewogen zal laten. Wat vooral opvalt is de enorme melodisch-ritmische rijkdom die Downcross hier tentoonspreidt. Nu moet ik toegeven dat mijn aandacht af en toe wel wat verslapt, want niet alle nummers zijn zo opvallend als de twee openingstracks en bij momenten wordt het gebeuk toch wat eentonig. Dit neemt niet weg dat het niveau hoog wordt gehouden en dat dit tot het einde een aangenaam luisterstuk is geworden. Into The Formless Darkness Transforming en In The Name Of The Ruthless Azerate zijn opzwepend, agressief en meeslepend, The Skies Of Stars Will Turn Into Nothing is dan weer een typisch atmosferisch blackmetalnummer.

Vernieuwend is dit allemaal niet, maar je kan er niet omheen: dit is van een hoog niveau, goed uitgevoerd en met een degelijke productie. Er zijn best wel veel interessante vondsten en creatieve ideeën te vinden op Mysteries Of Left Path. Wanneer de afsluiter, In The Depth Of Masak Mavdil, van start gaat hoor je een onmiskenbare verwijzing naar de openingsakkoorden van Mayhem’s Freezing Moon. Wat goedkoop misschien, maar hoe Downcross dit thema daarna verder evolueert vind ik echt wel heel knap gevonden. In die mate zelfs dat ik deze afsluiter zou willen aanbevelen als luistertip voor Mysteries Of Left Path.

Ik vind dit best wel een sterk debuut: met veel emotie en gevoel voor pakkende melodieën. Downcross is niet de entropische wraakengel geworden die ze mij in eerste instantie hadden voorgeschoteld, maar daar ben ik absoluut niet rouwig om. Als Ldzmr en Dzmtr er nu nog in slagen om op een volgende releases de matige (dus minder boeiende) passages te elimineren, dicht ik hen een heel succesvolle toekomst toe. Dit is zeker ook een band die ik wel eens live zou willen meemaken!

Score:

79/100

Label:

Saturn Sector Rex, 2019

Tracklisting:

  1. Where Illusions Sink In Accausal Fire
  2. Baning The Energies Of Creation
  3. Reviving The Ancient Darkness
  4. Black Flame Of Reason And Will
  5. Into The Formless Darkness Transforming
  6. In The Name Of The Ruthless Azerate
  7. The Skies Of Stars Will Turn Into Nothing
  8. In The Depth Of Masak Mavdil

Line-up:

  • Ldzmr – Zang, drums
  • Dzmtr – Gitaar

Links: