Doomcult/Talsur – Nameless

Doom metal en splituitgaven zijn de laatste jaren uitgegroeid tot meer dan een traditie. Meer dan toepasselijk is het samenwerkingsverband tussen het Nederlandse Doomcult en het Russische Talsur. In beide gevallen is hier namelijk sprake van een eenmansproject. Op deze split met de titel Nameless nemen de artiesten elk drie nummers voor hun rekening, waarbij een grappige vondst is dat ze ieder een nummer van elkaar coveren.

Doomcult mag het depressieve bal openen. Nails ligt in de lijn van de eerste twee albums: kille, slepende en in een tamelijk nihilistisch jasje gestoken doom met een beschaafd krijsende en deels gesproken zang. Plaque is een voor Doomcult-begrippen vrij toegankelijk nummer worden dat een wat meer heavy metal geluid kent, alsmede een begeleidend koortje. De cover Waters of Loss wordt met een minuut opgerekt, ontdaan van de nodige bombast, en krijgt daarmee de typische Doomcult-behandeling.

Talsur brengt een vorm van funeral doom, waarbij de zang met een zware en lage min of meer cleane stem wordt gedaan. Instrumentaal staat de bas nadrukkelijk in de mix, bij The Fatal Hour zelfs tot in het absurde. Dat helpt het nummer aardig om zeep maar gelukkig duurt het geen uur, dat scheelt weer. De Doomcult-cover Wrath wordt met een minuutje opgerekt en de heer Talsur doet zijn best om een wat black-achtige stem op te zetten, net zoals bij de originele uitvoering. Tevens staat het gitaargeluid nu wel lekker in de mix en dat maakt dat dit nummer wel prettig in het gehoor ligt. Het kan dus wel.

In totaal klokt deze split, welke vooralsnog uitsluitend digitaal te verkrijgen is, ruim 43 minuten. Wat erg opvallend is, is dat voor beide projecten geldt dat de covers tot de beste nummers van het album gerekend mogen worden. Dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest. Of was de bewijsdrang zo groot om juist daar een mooie uitvoering van te maken?

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

  1.  Nails
  2. Plague
  3. Waters of Loss (Talsur cover)
  4. Already Dead
  5. The Fatal Hour
  6. Wrath (Doomcult cover)

Line-up Doomcult:

  • J.G. Arts – Zang, alle instrumenten

Line-up Talsur:

  • Talsur – Zang, alle instrumenten

Links: