Doomcult – Life Must End

In 2016 was er het debuut van de Nederlandse eenmansformatie Doomcult met de illustere titel End All Life. Aan die oproep is tot op heden geen gehoor gegeven, dus hebben we nu het tweede album met een wat dwingendere titel Life Must End. U begrijpt het al, dit is geen muziek voor teergevoelig zieltjes.

Ruim 51 minuten lang krijgen we middels zeven nummers een portie zeer depressieve en kille doom metal binnen. Net zoals op het debuutalbum kunnen we hier opnieuw spreken van geen hapklare brokken en makkelijk verteerbare nummers. Het is geen typische doomsound qua slaggitaar, maar de kille en naargeestige sfeer  zorgen voor muziek waar je gewoon de tijd voor moet nemen om je te laten meezuigen in deze wereld van dood en ellende. Ook vocaal is het niet typisch doom, maar iets tussen gesproken en krijsende stem, als ware het dat er een uitgeteerd lichaam schreeuwt om verlossing. Op een tergend langzaam tempo worden de nummers  ten gehore gebracht, behoudens King of Bones, dat middenin een korte tempoversnelling heeft en het up-tempo eerste deel van Ashes. Grappig is de verweving van de albumtitels bij Inferno, waarbij het refrein “End All Life, Life Must End” is. Dat grapje wordt ook nog eens herhaald in het afsluitende Deathwish, deze keer in een soort van koorvorm.

Zoals al vermeld in de aanhef, is dit zeker geen muziek voor teergevoelige zieltjes. Ook de doorgewinterde doomfan zal het in eerste instantie niet echt gemakkelijk hebben, maar na enkele luisterbeurten begin je goed te snappen dat er eind moet komen aan het leven!

Score:

80/100

Label:

Loneravn Records, 2018

Tracklisting:

  1. Suffering
  2. Sulphur
  3. Black Fire
  4. King of Bones
  5. Ashes
  6. Inferno
  7. Deathwish

Line-up:

  • J.G. Arts – Zang, alle instrumenten

Links: