Necropsy – Exitus

Zo, Necropsy doet ook nog eens wat. Eind jaren ’80, begin jaren ’90 bracht deze Finse band wat demo’s voort. Pas na een reünie in 2008 kwamen daar twee albums en met inbegrip van Exitus twee EP’s bij. Voor wat er op die tweede EP staat, bestaat een woord: stijlbreuk.

Het is niet dat de old school death voorheen bekend stond om zijn optimistische huppelwijsjes. Maar de druipende death/doom op Exitus is toch heel wat anders. Trager vooral. Repetitief, zelden weelderig of origineel, maar net indringend genoeg om je mee te slepen door de treurende akkoordenrollades en zware chugs. Alsof ze dit al jaren doen, trekken de Finnen er regelmatig een zwartfluwelen melodiestreep door of krinkelen ze er een leuk versierinkje tussen. Zoals het einde van Fucking Dead bijvoorbeeld.

Niettegenstaande enkele harmonieuze huilbuien of weeklagende leads, is elke gitaarhaal gedrenkt in robuust geluidshars. Grafdelvende growls en marmersmeltende bassen houden het eveneens zwaar genoeg, zodat de sinistere death/doom naadloos aansluit bij een Hooded Menace. Toch kruipt het old school deathmetalbloed waar het niet gaan kan, getuige het ouderwetse slotnummer dat de stijlbreuk netjes dichtlijmt.

Label:

Xtreem Music, 2020

Tracklisting:

  1. Meat Ceremony
  2. Fucking Dead
  3. 206 Motives
  4. Butcherado

Line-up:

  • Janne Kosonen – Gitaar
  • Tero Kosonen – Vocalen
  • Ville Vartiainen – Basgitaar
  • Hannu Väänänen – Drums
  • Sammi Heinonen – Gitaar

Links: