Kurb Saatus – The Withering

Het best bewaarde metalgeheim van Nederland is misschien wel Kurb Saatus. Dit gezelschap uit Alblasserdam bestaat namelijk al sinds 1994, maar heeft een discografie dunner dan een plakje kaas op een cheeseburger bij McDonald’s. Wat demo’s (telt niet!), een single en een split met Officium Triste: dat is het wel. Laatste teken van leven: een demo uit 2002. En dan is er nu de debuutplaat The Withering. Alleen al het feit dat er 25 jaar na oprichting dan eindelijk een echt album ligt is een felicitatie waard.

Kurb Saatus blijkt death metal van het melodieuze soort te maken, met hier en daar wat doomy invloeden. The Withering gaat geen grote internationale potten breken, maar het is wel een album om trots op te zijn en onder de neus te duwen van al die collega’s, vrienden en familieleden die de laatste jaren ongetwijfeld honend hebben gevraagd waar die debuutplaat dan wel niet bleef. Welnu, hij is er en hij luistert lekker weg. Het kwartet Kurb Saatus speelt soepel en gevarieerd. Zo zitten er lekkere riffs in Darkened Thoughts en Silent Waters, kunnen we het middenstuk van Escapism letterlijk nemen, wordt er tijdens het titelnummer heerlijk gesoleerd en laat de band tijdens Into Darkness horen ook goed van zich af te kunnen bijten. Zanger Eric heeft een aangename grunt en de drums van Hans klinken weliswaar niet vet, maar goed genoeg. Precies wat je kunt verwachten bij een in eigen beheer opgenomen album.

Wat prettig is aan The Withering is dat het album fris en modern klinkt, maar er evengoed een jaren ’90-sfeertje vanuit gaat. Daar komt bij dat deze plaat hoorbaar af is, het klopt allemaal tot in detail en over de gehele linie blijft het niveau hoog. Hoge ogen in uw Jaarlijst gaat The Withering niet scoren, maar dat hoeft ook helemaal niet. Kurb Saatus is op dit moment een fijne, welkome toevoeging aan de Nederlandse scene en zal de feestvreugde op menig concert weten te verhogen. Een debuutplaat om trots op te zijn dus en een zekerheidje voor liefhebbers die hun death metal liever niet te ruw en extreem willen. Laten we hopen dat de opvolger niet 25 jaar op zich laat wachten.

Score:

80/100

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

 1. Twilight Grey
 2. Darkened Thoughts
 3. Silent Waters
 4. Escapism
 5. The Withering
 6. Into Darkness
 7. Of Sorrow Eternal

Line-up:

 • Eric – Vocalen, bas
 • Ed – Gitaar
 • Corne – Gitaar
 • Hans – Drums

Links: