Départe – Failure, Subside

Het klinkt Frans, maar dat is het niet. Deze band bestaat uit Australische mannen, die eerder te vinden waren in allerhande bands, gaande van brute death tot goregrind tot Christelijk geïnspireerde technische metalcombo’s. Deze keer gooien de Tasmanen het over een gans andere boeg. Het Franse Season of Mist brengt deze debuutplaat uit, een plaat die hopelijk de nodige aandacht zal krijgen, want hij verdient het.

Naar goede gewoonte krijg je op deze Australische plaat ondertonen te horen die meteen herkenbaarheid opwekken. Velen zullen dit Départe dan ook meteen gaan vergelijken met Ulcerate qua sound, en niet geheel onterecht (behalve dan voor de blikkerige drumsound op deze plaat). De technische (doom)death metal stukken hebben ook wel veel overlap met die band, alleen vermengt Départe die met tremelo black metal van melancholische/haast suïcidale aard enerzijds, en nerveuze, stoere sludge anderzijds. Ook inhoudelijk is het dito divers: emotionele terreur-uitbarstingen, een atmosfeer vol onmacht en een ongrijpbare, donkere dynamiek vol muzikale en lyrische diepgang. En vocaal is het al even divers, met clean gezang (zowel mannelijk als vrouwelijk), diepe doomgrunts, exhalterend geschreeuw en daar tussenin een pak gevoelsmatige nuances die Failure, Subside mee emotionele vorm bezorgen.

Ik ben fan, ik wil dat jullie ook fan worden. Deze plaat eindigt wellicht net niet in mijn jaarlijst, maar ik vind hem erg goed, en dat ondanks de sludge/postmetal-invloeden waarvoor ik normaliter keer op keer mijn neus ophaal. Laat dus gerust eventjes je weerstand ten opzichte van een Neurosis varen en probeer deze Australische legering. U zult er geen spijt van krijgen.

Label:a0720179330_16

Season of Mist, 2016

Tracklisting:

 1. Seas of Glass
 2. Ashes in Bloom
 3. Wither
 4. Grief Echoes (Golden Scars)
 5. Mara’s Choir
 6. Vessel
 7. Ruin

Line-up:

 • Jarrod Sorbian – Bas
 • Michael Rankine – Drums
 • Sam Dishington – Gitaar, keel
 • Mitch Golding – Gitaar

Links:

Score: 

83/100