Clouds – Dor

Album nummer drie voor Clouds, dat doordoet met de D. Na Doliu en Departe is er Dor. Tussendoor verschenen ook de single Do You See Me en de EP Destin. Dan heb je stilaan door dat er dingen aan de hand zijn. Dor is Roemeens en betekent zoveel als ‘verlangen’. En verlangen, dat doen de fans van Clouds heel hard naar deze draaischijf.


Voor dit nieuwe album heeft bandleider Daniel (den D zoals we zeggen) een aantal leden van de Roemeense funeral doom band Descend into Despair ingelijfd. Drie om precies te zijn. Daarnaast is er ook gitarist Indee Rehal-Sagoo, in een vorig leven nog bij Eye of Solitude aan de slag. We horen ook voor het eerst violiste Irina Movileanu aan het werk, die voor de extra gevoelige snaren zorgt. En dat zeg ik niet zomaar. Dor is een stuk kwetsbaarder en breekbaarder dan zijn voorgangers namelijk. De intimiteit is groter geworden, terwijl de tragiek mindert. De verhalen en vocalen zijn genuanceerder, minder uitgesproken contrasterend, nu wordt open kaart gespeeld, op Dor gaat het rouwproces verder. De verhalen zijn verteld, ze zijn rond, maar het leed is nog niet geleden. Nu wordt er teruggekeken en gevoeld. De funeral doom maakt ruimte voor gothic en depressieve dark metal. De diepe droefnis heeft de bodem bereikt, het verlangen naar duidelijkheid en heropleving is geboren. Katatonia na de begrafenis, tante Anathema aan de koffietafel. De pijn heeft een plaats gekregen, het is tijd om verder te gaan.

Naast de op zich al bijzonder emotioneel vermoeiende plaat Dor, waar naast het titelnummer ook zeker het nummer The Forever Sleep moet beluisterd worden (met Pim Blankenstein) en het nummer When I’m Gone (met Gogo Melone) is er nog een tweede schijf, voor wie de limited edition aanschafte. En ik weet het, velen onder jullie zullen niet verder raken dan het eerste nummer van het Dor-album, zelfs bij het lezen van de aandoenlijke tekst, maar toch. Het tweede album bevat enkele enorm ontroerende nummers. Buried in Sand, met Kayla Dixon van Witch Mountain, is een nummer waarbij je quasi onmogelijk je ogen kunt droog houden. Ook Unravel (met Sylaine) en Hollow (met de winnares van de “vocalist contest”) zijn nummers waarbij je veel te lang je adem inhoudt. Om maar te zwijgen van Mihu Ilie die ook al te horen was op Nothing But A Name op het nummer Shadows. Wacht dus vooral niet en haal de versie met de bonus in huis. En als dat je niet lukt, doe dan minstens de reguliere uitgave. Dit is zwart gouD, met een grote D.

Score:

86/100

Label:

Eigen beheer, 2018

Tracklisting:

 1. Forever and a Day
 2. The Last Day of Sun
 3. When I’m Gone
 4. Dor
 5. The Forever Sleep
 6. Alone

Line-up:

 • Daniel – Keel, keys, composities
 • Xander Coza – Gitaar
 • Alex Costin – Bas
 • Luca Breaz – Drums
 • Indee Rehal-Sagoo – Gitaar
 • Irina Movileanu – Viool

Links: