Doodsangst – Doodsangst

Doodsangst – Doodsangst
Eigen Beheer, 2010

Door omstandigheden ligt er nog een stapeltje promo’s op mijn bureau die al veel eerder besproken hadden moeten worden. In dit geval gaan mijn verontschuldigingen uit naar Iwein Denayer, de man achter Doodsangst. Goed, op naar de bespreking dan maar. Naar eigen zeggen bevat deze eerste demo een kleine 25 minuten lo-fi duisternis. En daar is niks te weinig mee gezegd, hoewel je dat op meerdere manieren kunt interpreteren.

De korte biografie vertelt ons dat Iwein een autodidact is. Niets van zijn muziek heeft hij omgezet in een notenbalk of tablatuur. Nee, Iwein heeft simpel gezegd het knopje start ingedrukt en op gevoel zijn muziek opgenomen. Dat heeft hij met een goede reden zo gedaan, want muziek hoort volgens hem emotie en ziel te hebben. Iets waar ik het roerend mee eens ben. Het is dan jammer dat juist hier de emoties niet of nauwelijks waarneembaar zijn. Al luisterend krijg ik het idee dat er maar wat gespeeld wordt. Dat is feitelijk ook juist, maar het punt is dat er nergens spannende dan wel sfeervolle passages worden gebracht. In zijn algemeenheid kabbelen de nummers maar wat voort. Weliswaar voegt een flinke regenbui in het nummer Den Helleruiter wel wat sfeer toe, maar dat maskeert niet dat het gitaarwerk eentonig, simpel en in feite gewoon ronduit saai is. Tot overmaat van ramp is het drumgeluid van de drumcomputer (te) dun en is het drumwerk zelf weinig inspirerend. Overigens gloort hoop aan de horizon, want met het nummer Slabbaert toont Iwein aan wel degelijk een onderhoudend liedje te kunnen schrijven. Euhm… voortbrengen.

Ik kan een hoop hebben, maar ook ik heb mijn grenzen. Wat we met Doodsangst krijgen voorgeschoteld is gewoon een slappe hap. Hier kan je trouwens een nieuw nummer beluisteren. En het moet gezegd worden, het begint zowaar ergens op te lijken! Al doende leert men, nietwaar?

Tracklisting:

Doodsangst

  1. Een Dode Kwam Hem Halen
  2. Den Helleruiter
  3. De Spookhoeve
  4. Slab baert

Line-up:

  • Iwein Denayer – Alles

Links: