DOMINANZ – Let The Death Enter

Reeds twee langspelers hebben deze heren uit Noorwegen op ons losgelaten. De laatste, Noxious, dateert alweer van 2014. De nieuwe Let The Death Enter blijkt opgenomen te zijn in de Crosound studio onder het waakzame oog van Øystein G. Brun (Borknagar). Vervolgens werd de plaat ook nog eens onderhanden genomen door Dan Swanö. Dan weet je dat je een vette productie voorgeschoteld krijgt.

Wat je te horen krijgt, is mid-tempo, industrialgetinte black/death metal met de nadruk op dubbele basdrum, dragende en soms zwevende keyboardlijnen, strakke bijtende gitaarpartijen en een goed verstaanbare scream. Het werkt erg bezwerend. Zeker het titelnummer Let the Death Enter zet je direct op het juiste spoor. Het werkt echter ook verveling in de hand. Veel variatie zit er niet in de nummers. Heb je één nummer gehoord dan heb je al snel het gevoel dat je de hele plaat kent. Hier en daar hoop je dat er wat snelheid, vuur en furie in de nummers komt, soms voelt het ook zo aan, maar dat enthousiasme wordt dan weer vakkundig de nek omgewrongen. In Troops of Hell en Echoes From The Past komt er voorzichtig wat cleane, zagerige zang voorbij, maar dat is dan ook de enige variatie die me opvalt. In Born With Desires, toch wel het beste nummer op de plaat, zit dan wel weer een verdraaid lekkere solo.

Waarom er bij Marius Fimland contrabas als instrument vermeld staat in de bio, Joost mag het weten… Ik hoor die contrabas immers niet. Kan natuurlijk zijn dat ik intussen Oost-Indisch doof geworden ben van het luisteren naar dit soort platen, vandaar dan ook onderstaande score. Zoek je nog een vergelijking, denk dan aan het “tragere broertje” van een band als Gloria Morti of This Ending ten tijde van Inside The Machine.

Score:

70/100

Label:

Mighty Music, 2019

Tracklisting

  1. Death Is Watching You
  2. Lucifer
  3. Let the Death Enter
  4. Code Of Silence
  5. Occendi Credentis
  6. Ruins Of Destruction
  7. Troops Of Hell
  8. Born With Desires
  9. Echoes From The Moment Of Death
  10. Absence Of the Sun

Line-up

• Roy Mathisen – Zang, bas, gitaar, keyboard
• Frode Gaustad – Drum
• Luis Vilchez – Gitaar
• Marius Fimland: Contrabas, gitaar (live)

Links

Dominanz Facebook
Mighty Music