Domadora – The Violent Mystical Sukuma

Afgaande op de albumcover is de verwachting dat hier een redelijk moderne, progressieve band aan het werk ik, met wat kleine uitspattingen die neigen naar meer extreme metal. Dat is echter niet de reden dat ik Domadora opmerkte. Neen, mij werd beloofd dat liefhebbers van Earthless dit toch werkelijk waar FAN-TAS-TISCH zouden vinden (jawel, met hoofdletters. Het bericht werd bijna door mijn scherm geschreeuwd). Een heel ander straatje dus dan de omslag van het boek doet vermoeden. Gaat het alleen wel goed met die vergelijking met Earthless?

Natuurlijk, ik ben echt wel te porren voor psychedelisch gitaargeweld (dat, vintage (hard)rock en rammelende death/black), dat is het probleem niet. Domadora levert ook heus wel op het gebied van uitgebreid trippen: geilen op gitaarsolo’s, slepende riffs met veel groove en een goed interacterende ritmesectie. Geen gebrek aan ingrediënten voor een lijntje naar de muziek van Earthless, dat moge duidelijk zijn. Ik bedoel, zelfs de vocalen van frontman Belwil hebben wat weg van meneer Mitchell. En toch slaagt Domadora erin om een iets rechtlijnigere aanpak van het genre te hanteren dan Earthless. Het is niet allemaal fantastisch, met riffs die soms niet interessant genoeg zijn om langdurig aan te houden. Dat valt echter in het niet bij het niveau van de pakkende hooks in de groovende riffs en de effectieve manier van spelen met de dynamiek. Het geheel is enerzijds lekker wazig, terwijl anderzijds ook lekker geknikt kan worden met het bolletje.

Waar het uiteindelijk op neerkomt, is dat dit een compacte en behoorlijk effectieve van Earthless is. Wéér die referentie? Jazeker, want het gaat hier gewoon om een goede kopie, met een kleine preferentie voor een aanpak die toch rechttoe rechtaan is. Liefhebbers van psychedelische rock kunnen hier uiteraard hun lol mee op, maar ook de liefhebbers van klassieke rock kunnen dit best eens proberen.

Domadora

Score:

80/100

Label:

Eigen beheer, 2016

Tracklisting:

  1. Hypnosis
  2. Indian Depression
  3. Rocking Crash Hero
  4. Solarium
  5. Girl With a Pearl Earring
  6. Jack Tripping

Line-up:

  • Alex Assaleix – Drums
  • Karim Bouazza – Drums
  • Gui Omm – Bas, Vocalen
  • Belwil – Gitaar, Vocalen

Links: