Dodecahedron – Live in Leiden 2017

Op 25 mei 2017 trad de avantgardistische blackmetalband Dodecahedron op in Gebr. De Nobel in Leiden. Het werd het laatste optreden met M. Eikenaar achter de microfoon. Inmiddels is hij vervangen door de ook bepaald niet kinderachtige Ggu:ll-vocalist W. Van der Voort. Als afscheidscadeau werd door het cassettelabel Tartarus Records een limited edition tape uitgegeven met daarop de vier nummers van het concert.

Acht euro en het cassettedeck van je oma kost het tapeje (31:21 minuten) in een fraaie kartonnen hoes en dat is iedere euro meer dan waard. Ten eerste omdat dit een uniek werk is, maar ook omdat Dodecahedron een dijk van een band is en ieder werk van dit Tilburgse gezelschap alle mogelijke aandacht verdient. De vier nummers (één van debuutplaat Dodecahedron, drie van opvolger Kwintessens) zijn heerlijk meeslepend en intens. De opnamen klinken rauw en direct en nemen je als luisteraar mee als de band een muzikale inktzwarte afgrond inspringt. De georganiseerde chaos en gekte die de band op het podium brengt, komen mokerhard binnen en geven een goed beeld van hoe het er doorgaans aan toegaat bij een concert van Dodecahedron, al is de publieksrespons tot een minimum teruggebracht en staat de zang van M. Eikenaar wel erg vooraan in de mix. Het mag, het is immers zijn afscheid.

Live in Leiden 2017 is een klein maar fijn tijdsdocument van een eigenzinnige band die in huize Ghostwriter in hoog aanzien staat. Dodecahedron live zien is nog altijd een absolute aanrader. Om de vibe van een concert vast te houden, is deze tape uitermate geschikt.

Label:

Tartarus Records, 2018

Tracklisting:

  1. Hexahedron: Tilling the Human Soil
  2. Vanitas
  3. Dodecahedron: an Ill-Defined Air of Otherness
  4. Icosahedron: the Death of Your Body

Line-up:

  • M. Eikenaar – Vocalen
  • M. Nienhuis – Gitaar
  • J. Bonis – Gitaar
  • Y. Terwisscha van Scheltinga – Bas
  • J. Barendregt – Drums

Links: