Dö – Black Hole Mass

Laten we meteen met de huis vallen. Deze nieuwe EP van het Finse is een driedubbele portie mokerhard, overdonderend muzikaal vuurwerk. Rauwer dan een entrecote die net uit een buitenaards offerdier is gesneden en logger dan gortepap. In deze nieuwe tracks hebben de heren het kosmische doomthema helemaal omarmd. Het trio heeft zich zelfs nieuwe artiestennamen aangemeten om de vreemde buitenaardsigheid van de muziek extra kracht bij te zetten. Ze hebben zelfs wat nog wat umlauten in de mix gegooid. We horen namelijk niet meer Deaf Hank, Tarbuck en Joe E. Deliverance. Neen, vandaag horen we J’andrömeda, Teröid en Kristös.

De EP opent met het psychedelische Ritual Sacrifice. Logge, lage riffs worden zonder problemen afgewisseld met gitaren die zweven in hun eigen galm. Als Oranssi Pazuzu en Spaceslug een liefdeskind vanuit de ruimte op aarde zouden kwakken, dan zou zijn gekrijs ongeveer klinken als deze track. Er wordt leuk gespeeld met de diverse elementen die het nummer die bieden heeft, zonder dat het saai of vervelend wordt.

In Plasma Psalm wordt er goed de beuk in gegooid. We horen een lekkere thrashy riff die goed is afgemixt met het pompende drumwerk en de screams van J’andrömeda. De stukken cleane zang (die we overigens ook hoorden in het voorgaande nummer) geven de track een gave, kosmische dimensie. Ik zie helemaal voor me hoe vreemde alienrassen onder begeleiding van dit nummer akelige wraakzuchtige tentakelgoden aanbidden.

De EP sluit af met het tien minuten durende Radiation Blessing. Een track waarin er extra ruimte wordt gegeven aan kersverse gitarist Teröid. De kans om zijn muzikale kunsten tentoon te spreiden grijpt hij met beide handen aan. Er wordt goed de tijd genomen om een meeslepende psychedelische soundscape te maken. Op een gegeven moment hoor je zelfs een vrouw een bepaalde space-achtige tekst uitspreken. Van mij hadden ze dat achterwege kunnen laten zodat de muziek meer voor zichzelf kon spreken. Maar eigenlijk ben ik dan aan het muggenziften.

Met Black Hole Mass slaat duidelijk een wat psychedelischer richting in. Alsnog wordt er goed voortgebouwd op het in 2019 verschenen Astral Death Cult. Ik ben zeer benieuwd naar wat de heren ons in de toekomst gaan bieden.

Label:

Döömernaut Records, 2020

Tracklisting:

  1. Gravity Sacrifice
  2. Plasma Psalm
  3. Radiation Blessing

Line-up:

  • J’andrömeda – Vocalen, basgitaar
  • Teröid – Gitaar
  • Kristös – Drums

Links: