Djinn-Ghül – Opulence

Neen, geen Arabieren. Wel twee Amerikaanse lampgeestgriezels in dit Djinn-Ghül. Met Opulence, ‘weelde’ zoals wij dat zouden vertalen, vervullen ze hun derde volledige wens. Erg weelderig zijn ze voorlopig nog niet vertegenwoordigd geweest op jouw favoriete metalsite. Nochtans ontsteekt de genreomschrijving enige curiositeit: industrialized death metal staat je te wachten. Dan blijft nog maar de vraag of die te wensen overlaat.

Een Amerikaans duo dat industrial death metal speelt, dan denkt deze levende man meteen aan het magistrale Mechina. Genregewijs klopt die parallel. Djinn-Ghül duikt echter nadrukkelijker de deathmetaldieptes in, waar Mechina toch veeleer op de epische kosmosbombast speelt. Grootste exponent daarvan is de megatonzware gitaarsound. Vooral in de van interstellaire synthruimte voorziene slams, colloïdale disritmiek en de mid tempo groovende deathcorevebrijzelingen, komt die in volle verzengende glorie door.

Jagen frenetieke blastverhakselaars of de kappende snaredrumritmes het tempo omhoogt, dan creëert het gitaargraniet louter zwaartekracht rond de spitante screams, briesende gruntdroogte en klievende inhales die vraatzuchtig in elkaars staart bijten. Een punt van kritiek dat onvermijdelijk is: het aantal in geblokte monotonie aangeroerde noten past net op de vingers van één hand. Van echte riffs kan je daardoor amoper gewag maken. De basdrumknaldrang net als het snaregeschut in combinatie met sci-fi mechanismes en galmende turbines verkleinen de beperking weliswaar.

Uit alle aangehaalde elementen vormt het Amerikaanse duo compacte en intense songs. Aanvankelijk zonder echte uitschieters. Tot Fruitless Grasp. Wat een krankzinnig brutale implosie van zwaartekracht, maniakale screams en de knagende aliengutturals van Wormed-zanger Phlegeton is dat! Van alle gastzangers met voorsprong de spectaculairste meerwaardebrenger. Op die manier maakt Djinn-Ghül met Opulence de wens voor nog eens een weelderige industrial deathmetalplaat grandioos waar.

Score:

81/100

Label:

Vicious Instinct Records, 2023

Tracklisting:

 1. God Lymph
 2. Xobek
 3. Ghola
 4. Opulence (featuring Jordan James)
 5. Pseudosapien
 6. Mother
 7. Fruitless Grasp (featuring Phlegeton)
 8. Garden Of Jaws (featuring Sees Too Much)
 9. Grave Vessel

Line-up:

 • Grant Nachbur – Alle instrumenten, vocalen
 • Junior Patiño – Vocalen

Links: