Djevel – Naa Skrider Natten Sort

Het tweede deel in een drieluik kreeg van de Noorse blackmetallegende Djevel de titel Naa Skrider Natten Sort mee. Dit drieluik handelt over de verschillende aspecten van de nacht. Iets waar we vermoedelijk nooit over uitgeschreven geraken. Het donkere, het duistere dat ongevraagd volgt op het lichte, het meer warme dagdeel. De huidige line-up troffen we ook al aan op Tanker Som Rir Natten. Mannevond werd vanaf die plaat op zang en bas vervangen door Kvitrim. We kennen de brave man voor zijn werk in onder andere Vemod. Ciekals en zeker Faust moeten we natuurlijk ook niet meer introduceren.

Zonder verpinken wordt er gestart met het bijzonder aangename Naar Taaken Tetner. Op korte tijd krijg je aan een rustig tempo heel wat te verwerken. Een tokkelende distortionpartij, wat akoestische lijnen ertussen, koorzang ook… Het lijkt wel alsof Djevel je onmiddellijk wil laten voelen dat de nacht zijn intrede heeft gedaan en dat het wel eens lang zou kunnen duren eer de zon weer door het wolkendek breekt. De heren zijn nooit vies geweest van tempowisselingen en zijn dat ook nu niet. In dit dertien minuten durende openingsnummer weet Faust weer verschillende dynamieken te ontplooien en lukt het Ciekals en Kvitrim zo’n zwaar lappendeken aan thema’s over je te spreiden dat je maar moeilijk de slaap zal vatten. Het daaropvolgende Kronet Av En Væpnet Haand, dat als single werd aangeboden, tapt uit een ander vaatje. Het gaat al vanaf de eerste maten behoorlijk snel. Een stevige blastpartij wordt gevolgd door een afwisselend dubbele basthema. Heerlijk toch hoe ook hier die smerige vocalen hun werk doen. Nog voor je het goed en wel best lijkt alles stilgevallen te zijn en bouwen de heren vervolgens weer netjes op. Bijzonder ook, die donkere pianopartij om het nummer mee af te sluiten.

Het titelnummer, Naa Skrider Natten Sort, neemt je opnieuw mee diep de nacht in gedurende een reis van meer dan elf minuten. Het sluit alzo wat aan bij het openingsnummer. Ook hier weer verschillende elementen die met elkaar gecombineerd worden en dat werkt opnieuw wonderwel. Luister naar de diepere keelklanken van Ciekals of naar de zompige drumpartij van Faust die op zijn beurt met beperkte tikken op de ride- cymbaal het geheel een nog donkerder karakter meegeeft. Wat opvalt, is dat de bas in dit nummer, en in het geheel van de plaat trouwens, niet al te prominent aanwezig lijkt.

Boeiende en interessante blackmetalplaat die volgestopt zit met heel wat verrassingen en heel wat variatie kent. Het lijkt wel of de nacht voor deze heren een onuitputbare bron van inspiratie is. Laten we hopen dat deel drie van het aangekondigde drieluik even boeiend en interessant is als de twee vorige delen. Met zo’n bandbezetting zou ik daar toch niet aan durven twijfelen. Djevel laat met dit Naa Skrider Natten Sort horen dat het behoort tot de top van de black metal.

Score:

80/100

Label:

Aftermath Music, 2022

Tracklisting:

  1. Naar Taaken Tetner
  2. Kronet Av En Væpnet Haand
  3. Naa Skrider Natten Sort
  4. Mitt Tempel Av Stjerner Og Brennende Maaner
  5. I Daudens Dimme Natt
  6. Afgrundsferd
  7. Her Visner Hver En Krans

Line-up:

  • Ciekals – Gitaar, synth, koorgezang
  • Kvitrim – Zang, basgitaar
  • Faust – Drums

Links: