Dispyt – Livsglädje

Vorig jaar liet ik me behoorlijk positief uit over het album Den ständigt närvarande ångesten van het Finse Dispyt, een band die twee derden bestaat uit Ondfødt-leden en een derde Mathias Lillmåns van … And Oceans (wat heerst dat nieuwe album zeg!) en Finntroll. Het betrof toen een heruitgave van het debuutalbum van de heren. In 2019 verscheen nog een 7″ plaatje, en in 2020 werd ook die opgevolgd door een split 7″. Dit Livsglädje is de EP uit 2019, die te mooi is om zomaar te laten stof vergaren. Livsglädje is Zweeds en betekent niets minder dan Levensvreugde.


Vier nieuwe nummers, met een ferme D-beathamer die de black, death en crust aan elkaar hecht als een soldaat die zijn kameraad met opengesperde buikwand het leven wil redden. Dispyt klinkt plotseling nog meer Anaal Nathrakh en Impaled Nazarene tesamen dan Anaal Nathrakh en Impaled Nazarene samen! laaggestemde bromgitaren op zijn Zweeds, vooral bij het openingsnummer Men Ändå Ska Man Dit. En Man i Sina Bästa År is iets meer oldschool death metal (Entombed) met een mid-tempo stamppot cadans en groupshouts wanneer de titel gescandeerd wordt. Intighetens förort heeft dan weer een eerder punkass/crust-formule met naar hardcore neigende gitaarlijnen. Op Småstadsgangsters is de crustrazernij compleet en wordt je hoofd er bijna afgerukt, met dank aan de nerveuze “zang”. Prima zo!

Zes minuten of zo duurt dit gemene dingetje, dat cynisch genoeg mijn levensvreugde vergroot heeft. Op de bandcamp-pagina staan nog twee livenummers, zeker de moeite om ook die eens na te gaan. Maar sowieso een leuk hebbedingetje, deze EP.

Label:

Elitbolaget, 2020

Tracklisting:

1. Men Ändå Ska Man Dit
2. En Man I Sina Bästa År
3. Intighetens Förort
4. Småstadsgangsters

Line-up:

  • Owe Inborr – Drums, keel
  • Mathias Lillmåns – Bas, keel
  • Juuso Englund – Gitaar, keel

Links: