Dismal – Via Entis

Een neoklassieke gothicrockband uit Italië. Wat moet ik mij daar precies bij voorstellen? Nou het antwoord is eenvoudig: Dismal uit Turijn, oorspronkelijk begonnen als gothic-/black-/doommetalband. De thematiek is de dood, romantiek, magie en somberheid. Tot zover geen verrassingen. De imposante discografie telt nu zes volwaardige albums. Desondanks heeft uw redacteur van dienst nog geen kennis gemaakt met dit Italiaanse gezelschap. Vanwege dat gegeven gaan we hier eens lekker onbevooroordeeld induiken.

De gothic rock die Dismal laat horen op Via Entis is doorspekt met klassieke, maar ook met een heel scala aan nieuwerwetse elementen. Zo horen we naast een viool en piano ook regelmatig geluidseffecten en heuse orkestratie. Hierdoor is dit plaatje een echte mix van stijlen die elkaar prima aanvullen. Het speeltempo ligt over het algemeen aan de trage kant. Soms komt er wat midtempo voorbij, maar in de meeste gevallen ligt het wel echt op de reguliere gothic-/doomsnelheid. Zangeres Caterina Accorsi heeft daarbij een prettig stemgeluid. Zuiver kan ze moduleren van midden tot hoog bereik.

Onwillekeurig dient zich het vergelijk met Tristania aan, maar zeker ook met Therion (vooral op het gebied van de orkestrale invulling). Er zijn dan ook zeker wel bepaalde invloeden of ideeën te horen die niet nieuw zijn, laat staan opzienbarend. Hoewel de uitvoering weinig te wensen overlaat, is het geheel daardoor niet altijd even boeiend. Oké, we kunnen dit onmogelijk een vlakke plaat noemen, want Dismal laat wel degelijk een stukje inventiviteit en schrijversvaardigheden horen. Het is alleen allemaal zo uitgedacht en lijkt zo weinig spontaan tot stand gekomen. Binnen het eerder benoemde genre speelt de band regelmatig aan de veilige kant van het spectrum. Misschien een bewuste keuze, maar we denken dat er meer in had gezeten. Het hier toegevoegde nummer The Reign of Utopia is namelijk een positieve uitzondering: een symbiose tussen de wat ruigere gitaarriffs, romantisch vioolspel en meertalige zang brengt veel goeds! De vocalen zijn erg sterk en gaan tegen het einde nog eens flink de hoogte in.

Naast dit fijne nummer is het eerder vrijgegeven All Is One een aanrader. In de rest van de nummers blijven deze Italianen in de middelmatigheid hangen. En dat is te weinig voor een goede of bovengemiddelde beoordeling.

Score:

65/100

Label:

Aural Music, 2023

Tracklisting:

 1. Return to the Emerald Forest
 2. White Elixir & Red Elixir
 3. All Is One
 4. The Alchemist at the King’s Court
 5. The Gathering of the Dew
 6. The Reign of Utopia
 7. History to Unlock

Line-up:

 • Daniele Porfido – Gitaar
 • Bradac – Piano, keyboard, orkestratie
 • Valerio Mosso – Viool
 • Caterina Accorsi – Zang

Links: