Disastroid – Mortal Fools

Disastroid kondigt zichzelf satirisch aan met de woorden: ‘Drie uitermate saaie mannen spelen waardeloze muziek’. Uiteraard allemaal leugens. Aan de westkust van de Verenigde Staten schieten de stonerbandjes uit de grond als paddenstoelen. Hallucinogene paddenstoelen welteverstaan. Die nieuwe bands volgen het voorbeeld van de oudere rotten. Disastroid er zo eentje, en noemt San Francisco zijn thuisbasis. Naar eigen zeggen staat het kwartet garant voor een lading stoner, grunge en noise rock. Dit is album nummer vijf, en weer wordt complexe songwriting uiteengezet door afwisselend relaxte en beangstigende passages.

Op een nummer als 8hr Parking is de basgitaar behoorlijk heftig op de voorgrond afgesteld. De basgitaarlijnen liggen er dik bovenop, sterker nog, ze bepalen de melodie. Om je vingers bij af te likken, zeker als de zanger zijn Troy Sanders (Mastodon) imitaties doet. Het tempo ligt behoorlijk hoog, maar de band varieert. Op de volgende tracks komt de sludge meer naar voren met vertraagde drums, en kalmer gitaarwerk. De basgitaar blijft de hoofdmoot bepalen. Mortal Fools is een complex nummer dat een indrukwekkende songwriting heeft. Insect Mind is een bovengemiddeld sterk nummer. Dit is te wijten aan de kakofone riffs en wilde zanglijnen op repeterende riffs. Als de band eenmaal op stoom is, blaast hij weer de aftocht, en zitten we in een intermezzo dat opnieuw opbouwt tot een trippy en heftige afsluiting. Afsluiter Space Rodent vormt geen uitzondering op de krachtige spierballenrock van deze band. De riffs en zang vinden elkaar en de songwriting wordt gecomplimenteerd door de uitgewerkte melodie.

Kan je de complexe en eigenzinnige sfeer van deze band aan, dan zal Mortal Fools jou geluk gaan brengen in 2020 en de jaren die daarna gaan komen. Een wilde droom, met je hoofd enerzijds onderuitgezakt op een smoezelige fauteuil, anderzijds door het dakraam van een op topsnelheid rijdende cabrio gestoken. Een vage, (soms té) complexe trip, tussen wanhoop en hoop. Een wedstrijd tussen wilde krachtuitspattingen en dromerige golven. Disastroid mag door naar de volgende ronde.

Score:

76/100

Label:

Heavy Psych Sounds, 2020

Tracklisting:

 1. 8hr Parking
 2. Hopeless
 3. Mortal Fools
 4. The Crewser
 5. Reset
 6. Bilge
 7. Insect Mind
 8. Deep Well
 9. Space Rodent

Line-up:

 • Enver Koneya – Gitaar, vocalen
 • Travis Williams – Basgitaar
 • Braden McGaw – Drums
 • Robot – Verschrikkelijk gejank (in de woorden van Disastroid zelf)

Links: