Digest!/ Feaces Christ – Necrotizing Progress

Hier is een split van twee relatief onbekende bandjes uit Duitsland. De vorige van het Duitse Digest beviel me goed. De band maakt crusty death metal en deelt deze split met Feaces Christ. Qua namen gaan we niet echt de goede kant op, maar vooruit. Ik kende deze band niet, dus ik pakte er eens een tekst bij van het album met de titel Gimme Morgue!, en u zal het met me eens zijn dat een verdere introductie van deze heren niet nodig is:

Rancid milk
In bloated tits
Ejaculate
Squirts from dead clits

De split start met een nummer van Digest! Het start met het geluid dat de oudere lezers nog zullen herkennen van het inbellen op het internet. Waarna de band van start gaat met het huismerk: groovende, swingende, bijna dansbare crusty death metal. Gooi er een lading d-beat in en de dans kan beginnen. Hij zal vast wel eens Room Service luisteren en hier inspiratie uit putten, maar net zo hard zal hij Crass wel eens draaien. De vocalen hebben naast de gebruikelijke dikke deathmetalgrunt meer variatie meegekregen. De drums hebben passende ritmes. Digest! heeft een drummer van vlees en bloed in de gelederen, en dat is een stap omhoog in mijn ogen. Enige opmerking daarover zijn de wat zwakke snaredrum en iets te netjes klinkende hi-hat.

Feaces Christ begint met een audiofragment waarin alvast wordt meegedeeld dat we ‘fucked up’ zullen geraken. Kom maar door! Feaces Christ heeft death metal vermengd met rock ‘n roll. De vocalen klinken alsof de man hardcore zingt, maar dan met een dronken hik. Daardoor gaat de band een soort speed metal toer op maar dan een beetje knullig. Uniek is het ook, want ik ken eigenlijk geen band die dit nog doet. De twee liedjes die de band brengt zijn simpel en niet erg gedenkwaardig. De beste plek om deze muziek te draaien is in je mancave terwijl je met vrienden obscure speedmetalplaatjes aan het draaien bent. Een andere goede bestemming voor dit soort muziek heb ik nog niet kunnen bedenken.

Een split met twee gezichten, zoals het hoort. Beide acts zijn vrij uitgesproken in hun eigen muzikale kenmerken. Ik vond Feaces Christ  weinig memorabel, maar er zit wel een soort dronken energie in die het best grappig, stoer en vermakelijk maakt. Digest! is uitgekiend en slim, maar overschreeuwt zichzelf nooit. Zo heeft de wereld weer bijna vijf minuten aan crusty death metal zonder poespas. Ja, ik vind Digest! nog steeds lief. Een cijfer geven voor een split is als ananas op pizza, maar laten we gaan voor 75 op 100.

Label:

Rebirth the Metal Productions, 2023

Tracklisting:

  1. Digest! – Eat from the Rot
  2. Feaces Christ – Fists not Phones
  3. Feaces Christ – D.P.R.

Line-up:

Feaces Christ

  • A. – Gitaar
  • D. – Vocalen, basgitaar
  • J. – Drums

Digest!

  • De Serpientes – Drums
  • Schnitzer – Gitaar
  • Tommi – Vocalen, basgitaar
  • B. – Gitaar

Links: