Diamond Dogs – Atlantic Juice

Dat Zweden vlotte muziekjes kunnen produceren weet de hele wereld sinds de overwinning van Abba met Waterloo op het Eurosongfestival van 1974. Diamond Dogs mag dan muzikaal uit een heel ander vaatje tappen, toch is Atlantic Juice een plaat die swingt als een tiet. Op die ene ballade, You Captured My Smile, na dan. Moet nu iedere metalliefhebber naar de platenboer hollen? Nee, zeker niet, want Diamond Dogs kun je in de verste verte niet catalogeren als metal. Als wat dan wel? Eerder als eenvoudige, eerlijke rechttoe rechtaan rock ‘n’ roll. Met nummers die refereren naar de The Rolling Stones, The Faces of The Black Crowes, maar evengoed een snuif Sweet bevatten of al eens klinken als Status Quo in de jaren ’80.

Neem nu de intro van Scunthorpe Avenue bijvoorbeeld, meer Stonesachtig dan dit kun je het niet doen klinken. Met andere woorden vind je hier geen denderende dubbele basdrum, gillende vocalen of bezwerende gitaarduels. Diamond Dogs klinkt als een boogiënd ballroomorkest, maar dan positief bedoeld. Een zestal waarvan je weet dat ze je een lekker klinkend optreden gaan bezorgen, maar zonder headbangmogelijkheid.

Altantic Juice bevat trouwens geen nieuw materiaal. Het is een compilatie met negen nummers van twee platen uit 2003. De groep zelf bouwt al van in 1991 aan een stevige livereputatie in hun genre, met een energieke piano in de hoofdrol. Maar op deze plaat hoor je ook nog regelmatig saxofonist Mats Magic Gunnarsson, die in 2014 door verdrinking om het leven kwam. Personeelswissels zijn er trouwens bij de vleet geweest, en een tijdelijke stop werd ook al ingelast. Sinds 2018 is de groep opnieuw samen; het jaar erop lanceerden ze hun 21ste plaat. Zanger Sulo en keyboardspeler The Duke of Honk vormen nog de originele basis, aangevuld met drummer Thomas Broman (Glenn Hughes, Michael Schenker), bassist Stefan Bellan (Chris Spedding) en gitarist Martin Thomander (Electric Boys) en vaste gitarist Lars Karlsson.

Voor mij een aangename kennismaking met deze groep en hun oudere werk, al ligt het mijlenver af van wat je normaal op Zware Metalen ziet passeren.

Label:

Wild Kingdom, 2020

Tracklisting:

 1. From Now On
 2. Scunthorpe Avenue
 3. Let Me Include You
 4. I’ll Drink To Ya
 5. You Captured My Smile
 6. Get The Monkey Off
 7. Hurt You Twice As Much
 8. I’m In Love With The GTOs
 9. Crooked Crutch

Line-up:

 • Sören ‘Sulo’ Karlsson – Vocalen
 • Henrik ‘The Duke of Honk’ Widen – Keyboard
 • Lars Karlsson – Gitaar
 • Martin Thomander – Gitaar
 • Stefan ‘Bellan’ Bellnäs – Basgitaar
 • Thomas Broman – Drums

Links: