Devin Townsend – Devolution #3 – Empath Live In America

Elke goede hosselaar heeft wel een handeltje ‘on the side’. Voor Devin Townsend heet die ‘on the side’ Devolution: een uit barre tijden ontsproten serie van releases die op één of andere manier niet helemaal in zijn normale lijn van werk vallen (en daarmee ook minder promotie krijgen). Zo was deel #1 een ongepolijste weergave van de ‘akoestisch geïnclineerde’ set die hij in 2019 live in Leeds bracht. Het was een meer dan fijn hebbeding, vooral voor de fans die aanwezig waren bij het vergelijkbare optreden in de Sint Bavokerk te Haarlem of die gebeurtenis juist hadden moeten missen. Deel #2 bracht ons de coronalivestream (inclusief beeldmateriaal) waarin hij zijn hardere werk bracht. Ook bijzonder, vooral om te horen hoe ook het karakter (hoor die bindteksten) van HevyDevy verandert als hij zijn grimmiger songs speelt. Nu hebben we dus deel #3 voor ons en het is opnieuw een buitenbeentje. Het gaat hier namelijk om de vastlegging van een optreden uit de Amerikaanse Empath-tour van begin 2020. U raadt het al: een tour die door een opkomend virus geen lang leven beschoren was.

Jazeker, we hebben natuurlijk al een fraai Empath-concert in de niet-virtuele kast staan. In 2020 bracht de Townsend immers al Order Of Magnitude – Empath Live Volume 1. Dat was en is een fabuleuze weergave van een optreden van het Europese Empath-verhaal, een verhaal dat werd gebracht onder het motto groot, groter, grootssss. Maar dat is toch een heel ander beestje dan wat we nu virtueel voor ons hebben liggen. Om te beginnen pakte de Canadese grootmeester in Amerika – al dan niet gedwongen door financiën – iets minder uit. Het ijzersterke koor bleef thuis (Ché Aimee Dorval is wel van de partij) en ook moest men het met een gitarist minder doen.

Dat geeft natuurlijk ook wel wat meer vrijheid en laat dat nu net de bedoeling zijn geweest, of misschien werd gewoon van de nood een deugd gemaakt. De band bracht namelijk een “free form”-versie van de songs, zodat elke avond een unieke belevenis zou zijn. En daarin ging Townsend, zoals wel vaker, ver. Zover zelfs dat onder de titel Fuck Around Section onder het motto ‘laten we eens kijken hoever we komen’ het niet gerepeteerde Sprite van Empath wordt ingezet. Als te verwachten komt deze onderneming ergens halverwege tot een onverbiddelijk halt, misschien zelfs wel door de tamelijk ongenuanceerde manier waarop Townsend zelf zijn zanglijnen inzet. Laat daarmee niet gezegd zijn dat er niets te halen is op dit #3. De heerlijk hortende en stotende chaos die Evermore is en een gloedvol Supercrush! klinken toch weer magistraal terwijl de emoties van Why terecht een prachtplaats krijgen. Een plaats krijgt ook, als altijd, de humor van het al dan niet wereldvreemde genie. Cue de aankondiging van March Of The Poozers: ‘This song is about a farting ballsack, yeah I know … and I’m almost fifty.’ En gelukkig mogen de aanwezigen ook weer lekker “biep boep biep” meezingen in Why.

Door de andere setting vallen ook ineens wat andere accenten op. Voorbeelden? Tuurlijk, komen ze: dat heldere, bijna funky gitaartje in het eerder genoemde Evermore, het vrijvallen van de stampende gitaren in March Of The Poozers, de lekker los scheurende rock-‘n’-rollsolo aan het eind van Hyperdrive en de vertolking door Ché Aimee Duval van de Anneke-delen in Ih-Ah! waarmee het ge-ezel van de Fuck Around Section weer wordt rechtgetrokken.

Na een meer jazzy sectie eindigen we met Love en Kingdom zoals we dat graag zien: lekker zwaar en stampend naar een climax en dus zonder die discopastiche die Order Of Magnitude toch ietwat ontsiert (sorry, ik moest het nog eens kwijt!).

Deel #III uit de Devolution-series laat, anders dan het strak geregisseerde festijn dat de bezoekers van de Europese Empath-concerten beleefden, een heel losse set van Townsend horen, inclusief medley en publieksverzoekjes. Door deze opzet van het optreden is #3 vermoedelijk vooral interessant voor de die hard Devin Townsendfan. Voor iemand die eens echt kennis wil maken met de geniale livegekte van de man en zijn band zijn er immers andere, betere releases beschikbaar. Maar hé, daarmee past #III precies in de opzet van de Devolution-reeks. En we hebben er toch maar weer mooi een uur aan intrigerend livewerk van mijn favoriete Canadees (ik ken er ook weer niet zo heel veel) bij! Benieuwd waar hij volgende keer weer mee komt.

Label:

InsideOut Music, 2023

Tracklisting:

 1. Intro Montreal
 2. Evermore Montreal
 3. Supercrush!
 4. March Of The Poozers
 5. Why
 6. Hyperdrive!
 7. Fuck Around Section
 8. Ih-Ah!
 9. GIGPIG Jam
 10. Forgive Me
 11. Love
 12. Kingdom

Line-up:

 • Devin Townsend – Vocalen, gitaar
 • Mike Keneally – Gitaar
 • Nathan Navarro – Basgitaar
 • Diego Tejeida – Keyboards
 • Morgan Ågren – Drums
 • Ché Aimee Dorval – Gitaar, vocalen

Links: