Devilish Impressions – Postmortem Whispering Crows

Toen het Nederlandse platenlabel Non Serviam mij vroeg nieuw plaatwerk van Devilish Impressions te beluisteren, sloeg mijn zwartgeblakerd hartje niet direct op hol. Devilish Impressions… nooit van gehoord. Het zal wel. Totdat ik het toch maar eens opzette en mij na tien seconden schaamde voor het gegeven dat dit Poolse gezelschap al ruim tien jaar volledig langs mij heen leeft. En bovendien: metal uit Polen! Doorgaans toch een kwaliteitsindicatie uit de categorie Duitse auto’s, Franse kaas, Italiaanse pizza’s en Engelse politieke ellende.

Postmortem Whispering Crows is een EP van een band die er al vier albums op heeft zitten. Een eerdere EP (Adventvs uit 2014) en het voorlaatste album (Simulacra uit 2012) werden niet echt juichend onthaald door de Zware Metalen-redacteur die het werk van deze Polen dus wél kende en ook bij een optreden in Baroeg met Suicide Silence (!) en Behemoth (!) meer dan tien jaar geleden, gingen de handjes niet de lucht in. De verwijten: te weinig onderscheidend en teveel Behemothje spelen. Nu kan ik me die reacties van toen wel voorstellen. Devilish Impressions gaat de originaliteitsprijs niet winnen en muzikaal tapt de band rond oprichter/zanger/gitarist/toetsenist Quazarre uit hetzelfde vaatje als de groep rond meneer Nergal.

Op basis van Postmortem Whispering Crows durf ik wel te stellen dat Devilish Impressions meer dan voldoende bestaansrecht heeft. De muziek klinkt dreigend, maar ligt niet te zwaar op de maag. Dimmu Borgir is aardig vergelijkingsmateriaal zijn, maar dan met veel minder bombast en veel meer echtheid, zonder dat het teveel underground wordt. Quazarre – door de Duistere Heer gelukkig gezegend met een prettige strot – weet een fijne balans te vinden tussen niet té extreem maar ook niet té weinig, vermengd met een snufje avant-garde.

In het ruimte kwartier dat deze EP te bieden heeft, is een band te horen die lekker weg luistert maar er tegelijkertijd constant een fijne, dreigende ondertoon tegenaan gooit: zeker in de langzamere nummers Dvma en Cingvlvm Diaboli. Met Interregnvm gaat Devilish Impressions een niveautje sneller, zonder te ontsporen. In tegenstelling tot Suicide Silence en Behemoth, is Devilish Impressions het niveau-Baroeg niet ontgroeit, maar als opener fungeren in zo’n zaaltje hoeft absoluut niet meer.

Zelf horen hoe Postmortem Whispering Crows klinkt? Van Non Serviam Records mogen we een paar exemplaren weggeven!

Label:

Non Serviam Records, 2019

Tracklisting:

  1. Dvma
  2. Cingvlvm Diaboli
  3. Interregnvm

Line-up:

  • Quazarre – Vocalen, gitaar
  • Isemal – Gitaar
  • Vraath – Bas
  • Icanraz – Drums

Links: