DevilDriver – Outlaws ‘til the End: Vol. 1

Ja, dit is het nieuwe album van DevilDriver, maar ook weer niet. Country is namelijk een coverplaat, waarbij de Californische groovemetalband zich volledig tegoed heeft gedaan aan countrynummers. Een genre dat in Europa nauwelijks iets losmaakt, maar in de Verenigde Staten een miljoenenpubliek heeft.

Of al die countryfans massaal deze plaat gaan kopen, lijkt onwaarschijnlijk, want DevilDriver heeft de nummers volledig overhoop gegooid en er zware metalen versies van gemaakt, waarbij alleen het geoefende oor het origineel nog zal herkennen. Dapper dus van de mannen, die ook gewoon meer trouw aan het origineel hadden kunnen blijven. De band heeft er wel echt werk van gemaakt, zoals zanger Dez Fafara en gitarist Neal Tiemann onlangs al vertelden.

Twaalf nummers telt deze outlawplaat en er is een wagonlading aan gastmuzikanten bij betrokken. Soms voor de hand liggende, zoals Randy Blythe en Mark Morton van Lamb of God, Fear Factory’s Burton C. Bell of het heerschap Wednesday 13. Maar op opener Country Heroes doet Hank Williams III mee en laat dat nou juist ook de schrijver van dit nummer zijn. En bij het door de legendarische Johnny Cash geschreven Ghost Riders in the Sky is diens zoon John Carter Cash te horen.

Leuk allemaal, maar het gaat om de muziek. Hoe content DevilDriver zelf met deze plaat is (en dat is te horen aan de enthousiaste opname), bij mij blijft het toch een muntstuk dat twee kanten op kan vallen, maar door blijft rollen. Het is zeker niet slecht, daarvoor ligt het muzikale vakmanschap simpelweg te hoog, maar om dit nou net zo nauw aan het hart te drukken als de overige albums in de DevilDriver-discografie gaat ook weer wat ver.

Outlaws ‘til the End: Vol. 1 laat ontegenzeggelijk een verrassende nieuwe kant van een band horen die, eerlijk is eerlijk, na zeven albums toch wel een klein beetje op een dood spoor dreigde te raken. Maar de nummers hebben, hoewel voorzien van de dikke, vette DevilDriver-sound, toch ook hoorbaar een andere oorsprong dan een gemiddeld metalnummer en klinken daardoor soms wat teveel als country on speed. Laat de conclusie dan maar de hoop zijn dat DevilDriver dit album blijkbaar moest maken om iets uit het systeem te krijgen, wat hopelijk voor een sterk regulier metalalbum zorgt. Dan blijft over dat dit ‘moetje’ best een aardige plaat is, maar ook een die je best kunt laten liggen.

Score:

75/100

Label:

Napalm Records, 2018

Tracklisting:

 1. Country Heroes
 2. Whiskey River
 3. Outlaw Man
 4. Ghost Riders in the Sky
 5. I’m the Only Hell Mama Ever Raised
 6. If Drinking Don’t Kill Me
 7. The Man Comes Around
 8. A Thousand Miles from Nowhere
 9. Copperhead Road
 10. Dad’s Gonna Kill Me
 11. A Country Boy Can Survive
 12. The Ride

Line-up:

 • Dez Fafara – Vocalen
 • Mike Spreitzer – Gitaar
 • Neal Tiemann – Gitaar
 • Diego Ibarra – Bas
 • Austin D’Amond – Drums

Links: