Dethonator – Race Against The Sun: Part One

‘Hey René, we hebben hier nog een fysiek schijfje liggen. Iets voor jou? Het is van de Engelse band Dethonator en is getiteld Race Against The Sun: Part One. Het schijnt een vorm van heavy metal te wezen.’ Natuurlijk jongens, kom maar op met dat schijfje!

Openingstrack When Lucifer Fell doet mij vermoeden dat ik ben opgescheept met een portie power metal, een genre waar ik heel sporadisch naar luister en verder niet echt een klik mee heb. Veel bombast en vooral hele melodieuze, verhalende zang zorgen voor dat powermetalgevoel. En het blijft niet alleen bij de openingstrack. Toch is Race Against The Sun: Part One geen powermetalalbum.

In welk hokje stoppen we dit album dan? Nou, in alle hokjes zo ongeveer. Dethonator laat duidelijke kenmerken van meerdere genres doorklinken in de songs. Power metal, thrash, vleugjes death metal en progressieve metal komen allemaal aan bod. Ofwel door middel van gegrunt in plaats van de eerder genoemde verhalende zang, of door middel van scheurende gitaarpartijen. De tien nummers zitten technisch allemaal erg sterk in elkaar en bevatten een lekker in het gehoor liggende structuur en dito productie.

De samenvoeging van al die elementen zorgt voor een afwisselend album vol met sterke nummers. Persoonlijk mis ik echter een verbondenheid met de songs. Ik word er niet door aangetrokken. Wil je gewoon kwalitatief hoogstaande composities voorgeschoteld krijgen? Dan heb je hier een absolute musthave voor je collectie. Tel in dat geval met gemak tien punten bij mijn score op.

Score:

85/100

Label:

Eigen Beheer, 2019

Tracklisting:

 1. When Lucifer Fell
 2. Nightmare City
 3. Burial Ground
 4. Ulflag
 5. Ghost Of The Rolling Horizon
 6. Pyroclastic
 7. The Hangman
 8. Narcisside
 9. Terror By Night
 10. Sharp’s Cairn

Line-Up:

 • Tris Lineker – Zang, gitaar
 • Henry Brooks – Gitaar, keyboards
 • Adz Lineker – Bas
 • Johnny Mo Armstrong – Drums

Links: