Deserted Fear – Drowned By Humanity

Met Deserted Fear heeft Century Media een deathmetalband in huis die goed verkoopt. De vorige release van de band, het pakkend getitelde Dead Shores Rising, haalde zelfs plek eenenveertig van de Duitse albumlijsten. Nu is metal in die lijsten veel beter vertegenwoordigd dan in de Nederlandse. De nieuwe Flotsam And Jetsam kwam in Duitsland binnen op plek negentien, waar het in de Nederlandse lijsten vergeefs zoeken was naar het album. Het blijft echter een mooie prestatie voor een band met grunts.

Bij beluistering van het nieuwe album Drowned By Humanity wordt nog maar eens duidelijk waarom Deserted Fear zo populair is in het thuisland. We horen goed klinkende death metal met niet al te ingewikkelde riffs, die beklijven door goede melodieën en groove. De grunt is verstaanbaar en niet al te zwaar, zodat ook de gematigde metalfan aan boord zal blijven. Goed beschouwd heeft de plaat met dit alles een zeker old school gevoel, maar dan met een moderne productie van Henrik Udd (At The Gates, Miasmal). Voeg daarbij een passend old school logo en een hoes die death schreeuwt, maar niet zo goor is dat de halve wereld afhaakt, en alle ingrediënten voor een nog groter succes zijn aanwezig.

Het album wisselt midtempo doorstampende tracks (All Will Fall) af met meer uptempo songs (An Everlasting Dawn, Reflect The Storm), maar in beide varianten besteedt de band veel aandacht aan de melodieën in de riffs en leads die vaak wat Zweeds aandoen. Het gitaarthema van laatstgenoemde track kan met een beetje goede wil zelfs doorgaan voor power metal en zoals we weten, lusten de Duitsers daar wel Haferbrei van.

Favoriet tussen al deze kwaliteit is de deathmetalmeezinger (ja, ze bestaan!) Welcome To Reality, die begint als een echte midtempo beuker. De zanglijnen zijn echter uiterst opjuttend en vooral… Onweerstaanbaar! We zien nog niet direct voor ons dat Kumbaya aan het kampvuur wordt ingeruild voor deze knaller, maar op festivalweides of in metalkroegen moet je toch aardig van steen zijn om je kaken op elkaar te houden als “We fight back! We fight back!” langskomt.

Aan het eind van het album worden we nog getrakteerd op het opnieuw opgenomen Tear Of My Throne. Het gaat hier om een track van het eerste wapenfeit van de band, de 2010 Demo. Met de moderne productie is de ontwikkeling die de band heeft doorgemaakt goed te horen. In 2010 klonk men misschien wat technischer en afwisselender, maar daarmee ook wat gekunstelder en minder pakkend. En horen we her en der niet een bekend (Metallica-)riffje langs komen?

Wat daar ook van zij, Drowned By Humanity is een sterk, goed in het gehoor liggend deathmetalalbum “für die Massen”. Dat laatste kan als een aanbeveling, maar voor de avontuurlijkere metalfan ook als kanttekening gelden. Vooralsnog lijkt het er echter op dat Deserted Fear de belangrijkste kandidaat is om het gat dat Morgoth achterlaat in te vullen.

Score:

84/100

Label:

Century Media, 2019

Tracklisting:

 1. Intro
 2. All Will Fall
 3. An Everlasting Dawn
 4. The Final Chapter
 5. Reflect The Storm
 6. Across The Open Sea
 7. Welcome To Reality
 8. Stench Of Misery
 9. A Breathing Soul
 10. Sins From The Past
 11. Scars Of Wisdom
 12. Die In Vain
 13. Tear Of My Throne

Line-up:

 • Fabian Hildebrandt – Gitaar
 • Manuel Glatter – Gitaar, Vocalen
 • Simon Mengs – Drums

Links: