Dephosphorus – Impossible Orbits

Van wat Griekse grind is nog nooit iemand onpasselijk geworden, maar deze astrogrind, die heeft toch wel een afterclang die aan je ribben kleeft hoor. Het woord komt van de astronomie en kosmologie waaruit het filosoferende viertal zijn teksten trekt. Vorig jaar kon je deze al op cassette en cd krijgen, dit jaar op vinyl. Dat lijkt een geschikte drager om dit geluid op te persen.

Want laten we maar meteen even terugkomen op die galmende en ribklevende sound: die kennen we natuurlijk ook van het redelijk geniale Altarage. In tegenstelling tot de Spanjaarden spelen de Grieken daar ontregelende grind- en smerige crustpassages. Uptempo levert dat een ondoordringbare bank van zwarte mist op, die beukt als een komeet in een kratergat. Daarnaast brengen machtige ceremoniële riffs met dolende synthmisten en dense akkoordenverwikkelingen er dynamiek in. Op de hevige riffofferandes zoals die van bijvoorbeeld Asteroskoni of The Light Of Ancient Mistakes is headbangen onvermijdelijk.

Een krijtdroge hoge scream schreit er desolaatheid aan toe terwijl de dampig geregistreerde drums de dynamiek voeden met een soort doffe blastbeats, brekende fills en gelukkig toch vooral aanzwengelende snareslagen. Op die manier zoekt en vindt Dephosphorus nadrukkelijker dan op hun vorige inzending duistere akkoorden en vermijdt dat die als blackmetal gaan aanhoren door die indringende sound. Spijtig dat de songs zo kort zijn, we weten dat dat de gewoonte is bij grind, maar niemand had er onpasselijk van geworden die griezelige sound en diens vurig rifffosfaat nog wat langer  te mogen inademen.

Label:

7 Degrees Records, 2018

Tracklisting:

 1. Above The Treshold
 2. Micro-Aeons Of Torment
 3. Rational Reappraisal
 4. Αστερόσκονη (Asteroskoni)
 5. Impossible Orbits
 6. Imagination Is Future History
 7. The Light Of Ancient Mistakes
 8. Suspended In A Void Universe
 9. Blessed In A Hail

Line-up:

 • Thanos Mantas  – Gitaren
 • Panos Agoros – Vocalen
 • John Votsis  – Drums
 • Costas Ragiadokos – Basgitaar

Links: