Demonic Death Judge – Seaweed

Het Finse Demonic Death Judge levert met Seaweed een prima album vol vuige stonersludge af. De band gaat al heel wat jaren mee en bouwt gestaag aan het geluid en de bekendheid. Met Seaweed zijn de heren inmiddels toe aan hun vijfde release. Verwacht geen vernieuwing of experimenteerdrift, maar wie zit daar nou eigenlijk ook op te wachten in dit genre? Rauwe recht-door-zee stonersludge, rijkelijk gevuld met in fuzz gedrenkte riffs, gespeeld op overstuurd hoog volume. Denk Bongzilla, Dopethrone en ons eigen – helaas – ter ziele gegane Acid Deathtrip.

Het album knalt er direct stevig in en het is meteen duidelijk wat we voorgeschoteld krijgen. Wat ook opvalt, is de lengte van een aantal van de nummers. Stevige kost dus, die bij voorkeur langzaam genuttigd moet worden. Seaweed is het slim gekozen titelnummer en is niet alleen exemplarisch voor het bandgeluid, maar verraad ook het favoriete kruid van de band. Heavy Chase begint met een klassieke stoner riff en ontpopt zich tot het meest groovy nummer op de plaat. Cavity is het enige instrumentale en meest psychedelische nummer van het album. De band komt halverwege de plaat steeds beter op gang en levert vanaf Backwoods een reeks klasse nummers af. Luister maar eens naar de riff zo rond de drie minuten in dit nummer. Pure Cold is mijn absolute favoriet, met een demonisch goede riff en een fraai uitgesponnen gitaarsolo. Saturnday begint gevoelig, maar verandert na circa een minuut in een ronkende stamper van formaat. Hou je hoofd maar eens bij die riff rond de één minuut en vijftig seconden grens. In Peninkulma, dat wordt gedragen door een groovy bas, horen we opnieuw de gevoelige kant van de band. Rond de drie minuten en vijftig seconden grens is het echter gedaan met de gevoeligheid en wordt er weer op los gebeukt. We worden achter gelaten met een subtiele set van akkoorden…

Je zou je bijna afvragen of Seaweed ook te roken is en welke invloed dat heeft gehad op dit album. Demonic Death Judge slaagt met vlag en wimpel en levert met Seaweed een afwisselend en over de volle lengte sterk album af.

Score:

84/100

Label:

Suicide Records, 2017

Tracklisting:

 1. Taxbear
 2. Heavy Chase
 3. Seaweed
 4. Cavity
 5. Backwoods
 6. Pure Cold
 7. Saturnday
 8. Peninkulma

Line-up:

 • Jaakko Heinonen – Vocalen
 • Toni Raukola – Gitaar
 • Eetu Lehtinen – Bas
 • Lauri Pikka – Drums

Links: