Demande À La Poussière – Quiétude Hostile

Apokalyptische post-blackmetal met een doomrand en een hardcore basis, klinkt dat als te veel van het goede? Voor mij alvast niet. Evenmin voor de Fransen van Demande À La Poussière. De muziek die de heren brengen zou al zo dus een mix moeten zijn tussen Neurosis, Mayhem en onder andere Regarde Les Hommes Tomber. Dit Quiétude Hostile is de tweede plaat van het Parijse kwartet. Het Italiaanse My Kingdom Music, dat recent ook nog Helfir’s The Journey uitbracht (wat niet echt een meevaller van jewelste bleek te zijn), brengt de plaat aan de man. We vragen het aan het stof of beter geschreven, we luisteren naar de muziek om een zuiver en proper oordeel te kunnen vellen.

Openen doen deze Parijsenaars met Léger Goût De Soufre. Een door merg en been snijdende schreeuw kondigt deze bittere pil aan. Je merkt direct dat de obscure ondertoon die gecreëerd wordt, door die typische dreunende gitaarmuur en het beukende drumgeluid, een eigen sfeer schept. Het klinkt behoorlijk doomy- en sludgy allemaal. Een ongemakkelijk gevoel maakt zich meester van je. Je systeem geraakt overprikkeld en dat komt niet alleen door de sfeer die gebracht wordt, ook de monotonie van de riffs doet zijn duit in het zakje. De abrasiviteit, het korzelige van de muziek en de wijze van uitvoering omzomen alles.

Éréthisme heeft voor mij de meeste kracht, brengt de boodschap het best. De zang die diepgaat en wat clean wordt ondersteund, het zompige samenspel bas – drum, de spookachtige akkoorden en dan plots die blastbeats.

Alsof je verloren geraakt bent in je eigen rommelige gedachten opent Perdu dan weer met een eerder hoekig samenspel tussen een tokkelende gitaar en een roffelende snaredrum. Vanuit de verte voel je de dreiging echter al snel komen. Het is een nummer dat gedragen door een uitgesmeerde melodie, een sample en opnieuw die roffelende snaredrum evenmin je gedachten zal ordenen. Erg sterk! En hoor ik daar een saxofoon in het laatste nummer die het conflict aangaat met de zang? Nog sterker!

Ik haal stoffer en blik uit de kast om alle vuiligheid, ranzigheid en smerigheid samen te vegen. Voor zij die willen meehelpen staat er nog poetsmateriaal in de kast, het wordt een gezellig samenzijn met deze Quiétude Hostile op de achtergrond.

Score:

75/100

Label:

My Kingdom Music, 2021

Tracklisting:

 1. Léger Goût De Soufre
 2. Morphème
 3. Eréthisme
 4. Quiétude Hostile
 5. Perdu
 6. Bois De Justice
 7. L’Oublie Du Contrasté
 8. Expiravit

Line-up:

 • Edgard Chevallier – Gitaar, programmering
 • Vincent Baglin – Drum
 • Krys Fruit-denhez – Zang
 • Jiu – Bas

Links: