Helfir – The Journey

Het derde album van deze Italiaanse eenzaat, Luca Mazzotta, die onder de naam Helfir, darkdoommuziek uitbrengt. Dit album, The Journey, en een reis is het, geloof me maar, kent drie hoofdstukken waaronder de elf nummers verzameld staan. De eerste vier nummers vallen onder het eerste hoofdstuk, Lying On A Blue Lawn. Hoofdstuk twee , Table Of Diners, omarmt de volgende drie nummers. Het laatste hoofdstuk verzamelt de vier laatste nummers en noemt zichzelf, Tree Of The Abyss. Het is maar dat je het weet en ik krijg bij de eerste noten, stellig de indruk dat dit het enige interessante is dat ik je ga kunnen meegeven.

The Journey opent met een mega en oersaai nummer, The Game. Het staat bol van piepjes en tuutjes en wordt gedragen door een nog saaiere zanglijn. Skippen dus. En het lijkt er in eerste instantie op dat het er niet beter op gaat worden, In My Dream is zo niet nog saaier. Gelukkig komt er met The Past wat verandering in en hoor je die typische slependheid die elk doomalbum karakteriseert. Het moet een ongelooflijk moeilijk leven zijn voor de heer Mazzotta, als je luistert naar zijn stem moet dit leven niet alleen moeilijk zijn doch ook erg monotoon. Je kan dit ook gewoon zagen noemen, het is maar weinig invoelbaar te noemen als je het op een positievere manier wil benaderen. Geen enkel maar dan ook geen enkel nummer heeft de kracht om te blijven hangen, The Past en No Escape zijn twee nummers die toch nog één of ander gevoel geven dat ze goed in elkaar steken. Doch dat is natuurlijk niet afdoende om in je oor te kruipen.

Ooit heb ik me afgevraagd: “Van wat gaan je tenen krullen?” “Van wat krijg je zo een ongemakkelijk gevoel van binnen?”. Nu, kom ik opnieuw tot de vaststelling, dat dit komt door dit soort releases. Ik begrijp wel dat er hier of daar één iemand op zit te wachten. Persoonlijk denk ik dat als je die mensen samentelt, je nipt één bushokje naast de openbare weg kan vullen. Toch één pluspunt? De solo’s zijn erg goed, nu daar raak je wel de sloot niet mee over.

Score:

45/100

Label:

My Kingdom Music, 2020

Tracklisting:

 1. The Game
 2. In My Dream
 3. The Past
 4. Clouds
 5. In The Pale Land
 6. The Gathering
 7. No Escape
 8. Traces Of You
 9. Tied To The Ground
 10. Uncensored
 11. Silent Path

Line-up:

 • Luza Mazzotta – Zang, alle instrumenten

Links: