Delain – A Decade Of Delain: Live At Paradiso

Met een live dubbelalbum viert Delain zijn tienjarig bestaan. Vorig jaar in december stroomde de Amsterdamse Paradiso propvol voor een concert dat een van de hoogtepunten uit het bestaan van de band moest worden. De laatste jaren is dit gezelschap in ijltempo doorgestoten naar de Galerij der Groten en als je de moeite doet dit concert te beluisteren (en de DVD te bekijken), weet je ook waarom: Delain heeft wereldklasse.

Afgetrapt wordt er met Hands Of Gold, waarin ook Alissa White-Gluz een potje komt meebrullen. Als je daarachter meteen Suckerpunch op het publiek kan loslaten, dan heb je zelfvertrouwen. Terecht, want vanaf nu wordt het alleen maar beter.

In een ontstellend tempo volgen de nummers elkaar op, waarbij vooral opvalt hoe goed Charlotte Wessels wel niet zingt. The Hurricane en April Rain zijn daar mooie voorbeelden van. Op Where Is The Blood komt Burton C. Bell (Fear Factory) een mooie bijdrage leveren. Eerste absoluut hoogtepunt is Here Come The Vultures. Lekker strak en stuwend, met een zalig bezwerende zang van Charlotte. Een wereldnummer is dit en live klinkt het buitengewoon goed. Met een heel verrassend einde trouwens.

De gastmuzikanten blijven maar langskomen, zoals Liv Kristine (ex-Leaves’ Eyes) die See Me In The Shadow komt opvrolijken. Bij Sing To Me doet Marco Hietala (Nightwish) mee en eigenlijk toch ook weer helemaal niet. Zijn bijdrage wordt bijna dreigend op de ramen van Paradiso geprojecteerd. Schitterend gedaan en live werkt het als een trein. Merk vooral hier ook weer de fenomenale vocalen van de frontvrouw op.

Van deze bezetting van  Delain kun je zonder aarzelen zeggen dat het staat als een huis. Toch wordt op Sleepwalkers’ Dream de huidige band even vervangen door ex-leden Rob van der Loo en Sander Zoer, samen met vaste songwriter Guus Eikens. Mooi moment is dit. Zwakkere nummers staan er niet op deze release, hoogtepunten des te meer. Het afsluitende tweeluik Don’t Let Go en We Are The Others zijn ware pareltjes, die het live nog nét iets beter doen dan de rest.

Je hoort de laatste jaren weleens vertellen dat er geen opvolging van de echt grote bands meer voorhanden is. Wel, hier heb je een opvolging. Dit Delain staat klaar om een van de headliners van de volgende jaren te worden. Dit kan zonder problemen naast Epica of Nightwish gaan staan, als de dames en heren al niet beter zijn. En vergeet niet, ze doen het (voorlopig?) zonder een miljoenenproductie aan licht en explosieven. Ze doen het met zuiver enthousiasme en professionaliteit. Wat een groep! Wat een concert! Wat een plaat!

Label:

Napalm Records 2017

Tracklisting:

 1. Intro (The Monarch)
 2. Hands Of Gold
 3. Suckerpunch
 4. The Glory And The Scum
 5. Get The Devil Out Of Me
 6. Army Of Dolls
 7. The Hurricane
 8. April Rain
 9. Where Is The Blood
 10. Here Come The Vultures
 11. Fire With Fire
 12. The Tragedy Of The Commons
 13. Danse Macabre
 14. Sleepwalker’s Dream
 15. Your Body Is A Battleground
 16. Stay Forever
 17. See Me In Shadow
 18. The Gathering
 19. Pristine
 20. Mother Machine
 21. Sing To Me
 22. Don’t Let Go
 23.  We Are The Others

Line-up:

 • Charlotte Wessels – Zang
 • Martijn Westerholt – Keyboards
 • Timo Somers – Gitaar
 • Merel Bechtold – Gitaar
 • Otto Schimmelpenninck van der Oije – Bas
 • Ruben Israel – Drums

Links: