Deinonychus – Ode to Acts of Murder, Dystopia and Suicide

Als het nog wat langer had geduurd, was de band net zo uitgestorven geweest als de naamgevende dinosauriër. Maar na tien jaar vonden de heren het lang genoeg stil geweest en is  Ode to Acts of Murder, Dystopia and Suicide het resultaat van hernieuwde werklust. Ondanks dat de heren al sinds 1992 aan de weg timmeren, is dit mijn eerste kennismaking met de band. Zo eens in het verleden gravend, vind ik nog leuke feitjes. Zo ook het feit dat twee van de drie heren ook hun opwachting hebben gemaakt in een band als Bethlehem. Dit geeft ook direct iets weg over het soort muziek dat we kunnen verwachten hier. Aangezien deze band door kenners weleens wordt aangehaald als de grondlegger van dark metal, de mix van black met doom en gothic. Maar gelijktijdig met Bethlehem waren ook deze Hollandse pioniers al actief in dit genre en die kregen hierbij behoorlijk wat waardering in de underground.

Maar nu het heden, december 2017. De band heeft in 2007 voor het laatst iets uitgebracht en dat was destijds weinig relevant. Bethlehem en voor het gemak ook Forgotten Tomb hebben albums uitgebracht die er in het darkmetalgenre ook niet meer toe doen. Kan dit hersteld worden? De vraag stellen, is deze beantwoorden en dat is precies wat ik hier voor jullie ga proberen te doen. Het begint al direct goed met de opener Life Taker, waar de toon wordt gezet met een duistere, up-tempo song, voorzien van een lekker sinistere schreeuw. In dit nummer mogen pas in de tweede helft de toetsen een grotere rol spelen en dat ontaardt in een dramatisch aangezet einde. Het tweede nummer, For this I Silence You, wordt er direct op de rem getrapt, wat resulteert in een veel meer slepende track met een enkele snellere uitbarsting. Deze werkwijze wordt hierna nog vaker gehanteerd en valt bij mij in goede aarde, de trage stukken druipen van de wanhoop, zoals je mag verwachten, waar de meer up-tempo delen zorgen voor een dosis toegevoegde spanning met sterke riffs.

Nu is het hier niet het technische aspect van spelen  of de originaliteit die er zo boven uitsteken. Nee, het is de plaatsing van de losse elementen in het geheel. De juiste momenten uitkiezen waar de toetsen naar voren komen, de versnelling inzetten om de verandering weer te geven en de intensiteit van zingen, dat zijn de elementen die maken dat dit album beter is dan gemiddeld. De organische productie maakt hierbij het geheel af en zorgt voor ervoor dat je een plaat te horen krijgt die van begin tot einde klopt. Was je fan van de band, dan kun je dit album blind kopen of heb je het wellicht al in huis. Laten de namen Bethlehem en Fogotten Tomb jouw hartje sneller kloppen, maar voel je je ook in de steek gelaten door recenter werk, twijfel dan niet en schaf dit aan!

Score: 

86/100

Label:

My Kingdom Music, 2017

Tracklisting:

 1. Life Taker
 2. For This I Silence You
 3. The Weak Have Taken The Earth
 4. Buried Under The Frangipanis
 5. Dead Horse
 6. Dusk
 7. There Is No Eden
 8. Silhouette

Line-up:

 • Marco Kehren – Gitaar, Bas, Zang
 • Steve Wolz – Drums
 • Markus Stock – Keyboard

Links: