Deforge – Freedom Release

Deforge – Freedom Release
(Eigen beheer, 2003)

“Freedom Release” is de 3e demo van het Italiaanse Deforge en is de eerste demo die door de band onder deze naam is uitgebracht. De band is in 1997 door de broers Ettore, waarvan momenteel alleen zanger/ gitarist Gaetona nog in de band zit, opgericht.

In de loop der jaren brengt de band, in wisselende bezettingen, 2 demo’s uit onder de bandnaam “Anonima Disastri”. De voornaamste invloeden zijn naar eigen zeggen Slayer en Sepultura. Waardering voor de band uitte zich onder andere in het verschijnen van songs van de band op diverse compilatie CD’s.

bandfoto Deforge

Deforge maakt in ruim 30 minuten, 6 nummers lang, behoorlijk indruk op me. De band speelt goed uitgevoerde technische thrash/ death metal en leunt daarbij behoorlijk op de Zweedse school melodic death en op technische death-grootheid Death. Deforge heeft deze invloeden echter naar een zeer smakelijke eigen stijl weten te vertalen.

De band overtuigt met haar sterke composities en de goede instrumentbeheersing van de bandleden. Ook de productie van het schijfje is zondermeer goed.

Ik heb natuurlijk wel wat aanmerkingen: zo vind ik de zang na een paar nummers enigszins monotoon en saai worden. Zanger/ gitarist Gaetano zingt vrij schreeuwerig en mist daardoor wat power.

Ook de teksten zijn nog voor verbetering vatbaar, ze zijn nu overduidelijk vrij knullig (met hulp lees ik in het CD boekje) naar het Engels vertaald. Het feit dat de band hulp ingeschakeld heeft voor de vertalingen duidt er natuurlijk wel op dat ze hier al mee bezig zijn.

Bovenstaande punten mogen de pret niet drukken, met Freedom Release heeft Deforge een veelbelovende schijf afgeleverd. Gezien de kwaliteit van deze release vraag ik me zelfs af waarom deze band nog niet getekend is door een label maar ik denk dat dat slechts een kwestie van tijd is.

Tracklist

  1. Vicious Circle
  2. Catch hold [mp3]
  3. Germinate
  4. Immortality [mp3]
  5. Mindless State
  6. The Sense of Change


Deforge - Freedom Release CD cover

Line-up

  • Gaetano Ettorre – gitaar, zang
  • Massimo Di Gaetano – leadgitaar, backingvocals
  • Domenico D’Eugenio – bas
  • Guiseppe Bracchi – drums

Links